Direct naar artikelinhoud

Verbouwing Amsterdams Rijksmuseum klaar na negen jaar

De bouwwerkzaamheden aan het Rijksmuseum in Amsterdam zijn na negen jaar zo goed als afgerond. Vandaag vindt de officiële sleuteloverdracht plaats. De Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het monumentale gebouw, geeft de sleutel dan symbolisch terug aan het Rijksmuseum.

Het museum kan nu beginnen met het inrichten van de tachtig zalen, zegt directeur Wim Pijbes. Bouwvakkers moeten hier en daar nog leidingen wegwerken en schilders moeten de laatste decoraties afronden.

Na de inrichting met tentoonstellingsmaterialen volgen de kunstwerken, tussen de 8.000 en 10.000 stuks. Als eerste worden ingewikkelde, grote en vreemde objecten neergezet, waaronder een vliegtuig uit 1917 dat het Rijksmuseum vorig jaar verwierf. De instelling heeft een verzameling van ruim 1 miljoen kunstvoorwerpen, waarvan het merendeel in depots is ondergebracht.

In april opent het vernieuwde museum dan de deuren voor het publiek. Het gebouw zal even daarvoor twee weken gesloten zijn om de topstukken uit de Philipsvleugel naar het hoofdgebouw te verhuizen. Het Rijksmuseum hoopt na de heropening twee miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen en zal 365 dagen per jaar open zijn.

Volgens de oorspronkelijke planning zou het museum halverwege 2008 weer open zijn gegaan. Door allerlei tegenslagen is dit bijna vijf jaar later geworden.