Direct naar artikelinhoud

Rijbewijs met punten ligt weer op tafel

De federale onderhandelaars overwegen om een rijbewijs met punten in te voeren. Verrassend, want in de oorspronkelijke formateursnota was er nog geen sprake van de maatregel.

Het zijn CD&V en N-VA die de kwestie op tafel legden. Niet toevallig hebben beide partijen het rijbewijs met punten in hun verkiezingsprogramma staan.

Ook de nieuwe Vlaamse regering, met N-VA, CD&V en Open Vld, toont zich in haar regeerakkoord grote voorstander. "De Vlaamse regering onderneemt de nodige stappen en pleegt overleg met de federale overheid zodat het rijbewijs met punten effectief ingevoerd kan worden", staat er te lezen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de federale gesprekken niet doorkruisen en onthoudt zich daarom van commentaar.

Koele minnaar

De twee liberale partijen aan de federale onderhandelingstafel, Open Vld en MR, zeggen niet bij voorbaat nee, maar tonen zich een koele minnaar van het voorstel. "We moeten opletten dat het systeem niet te betuttelend wordt", klinkt het bij Open Vld. De liberalen wijzen er ook op dat recidive nu al aangepakt kan worden via de strafrechter.

Bovendien verwijzen ze naar mensen die voor hun werk voortdurend onderweg zijn, zoals vertegenwoordigers of technici. Als ze hun rijbewijs kwijt zijn, zijn ze meteen technisch werkloos.

Het rijbewijs met punten moet het aantal ongelukken op onze wegen verder terugdringen. Vooral de hardleerse chauffeurs moeten zo tot een veiliger rijgedrag gedwongen worden. Wie een overtreding begaat, verliest een aantal punten op zijn rijbewijs. Wie geen punten meer overhoudt, speelt zijn rijbewijs tijdelijk kwijt. Het systeem zou dwingender zijn dan enkel boetes op te leggen.

Bijna twee op de drie van de EU- lidstaten werken met een rijbewijs op punten in een of andere vorm. In Duitsland bestaat het systeem al sinds 1974, in Frankrijk sinds 1992. Nederland voerde in 2002 een puntenrijbewijs voor beginnende bestuurders in.

Ook in ons land is het al decennialang voer voor politieke discussie. Al in 1990, onder toenmalig verkeersminister Jean-Luc Dehaene (CVP), werd het principe van het puntenrijbewijs goedgekeurd. De uitvoering ervan bleef dode letter, onder meer omdat de databanken van rijbewijzen en die van veroordelingen niet aan elkaar gekoppeld waren. Dat probleem zou intussen verholpen moeten zijn.

Fouten buitenland

"We moeten opletten dat we niet de fouten uit het buitenland maken", klinkt het bij N-VA. In Frankrijk werd het effect pas duidelijk toen het aantal controles fors werd opgedreven.

Over de concrete modaliteiten is er nog geen duidelijkheid. Tussen de Zweedse partijen is er nog geen overeenstemming bereikt, wordt benadrukt in formateurskringen. Een onderhandelaar verwacht dat het rijbewijs met punten in het regeerakkoord belandt, zonder concrete engagementen.

De federale onderhandelaars hadden het gisteren in de eerste plaats over het domein Justitie. Vandaag staat de strijd tegen terrorisme en radicalisering hoog op de agenda. Ook wordt bekeken of de kerncentrales Doel 1 en 2 langer openblijven. Morgen komen de partijvoorzitters samen om de algemene lijnen van de begroting te bespreken. >>10