Direct naar artikelinhoud

Freddy Heineken regeert ook na zijn dood

Via een wat aanstellerig persbericht maakte Heineken zondag bekend dat het concurrent SABMiller een blauwtje heeft laten lopen. De Zuid-Afrikaanse biergigant wil Heineken dolgraag overnemen, maar op dat soort aanzoeken zit de familie Heineken ab-so-luut niet te wachten. Alhoewel: het kan ook zijn dat patriarch Freddy Heineken over zijn graf heen regeert en zijn dochter Charlene botweg verboden heeft om haar aandelen te verkopen.

Die familie bestaat uit het enige kind van Freddy Heineken, zijn dochter Charlene de Carvalho-Heineken (60), haar Britse echtgenoot Michel de Carvalho en hun vijf kinderen. Toen Freddy Heineken in 2002 overleed, liet hij al zijn aandelen na aan zijn dochter. Zij heeft daarmee een aandelenbelang van 22,9 procent. Dat pakket is ongeveer 9,4 miljard euro waard, wat haar tot een van de rijkste vrouwen ter wereld maakt. Hoewel zij niet over een meerderheidsbelang beschikt, heeft Charlene wel alle zeggenschap in handen. Via een 'getrapte' eigendomsconstructie houdt zij een vetorecht bij Heineken. De raad van bestuur kan geen ingrijpende besluiten nemen, zoals over een verkoop aan SABMiller, zonder haar toestemming.

Het is zelfs niet uit te sluiten dat zo'n verkoop zelfs mét haar toestemming niet mogelijk is. Volgens een onbevestigd verhaal in Quote heeft Freddy Heineken in zijn testament laten vastleggen dat Charlene de controle over het bedrijf nooit uit handen mag geven. En als haar vijf kinderen het bedrijf erven, mogen zij hun aandelen alleen aan elkaar verkopen, zo zou de flamboyante bierbrouwer voor zijn dood bepaald hebben. Freddy Heinekens grootste nachtmerrie was namelijk dat hij de controle over zijn bedrijf zou verliezen.

Sinds Freddy Heineken in 1989 terugtrad als bestuursvoorzitter zitten er geen familieleden meer in de raad van bestuur. De Heinekens ontlopen daarmee de valkuil die veel familiebedrijven fataal is geworden: een onervaren of incompetente erfgenaam die de onderneming de afgrond in jaagt nadat hij de touwtjes in handen krijgt.