Direct naar artikelinhoud
Bezos

Duurste scheiding ooit is rond: Bezos geeft ex-vrouw 35 miljard dollar mee

Amazons Jeff Bezos en MacKenzie Bezos.Beeld REUTERS

De rijkste man ter wereld, Amazon-oprichter Jeff Bezos, en zijn vrouw hebben de duurste scheidingsovereenkomst ooit getekend. MacKenzie Bezos had na een 25-jarig huwelijk in gemeenschap van goederen de helft van zijn vermogen kunnen opeisen, maar neemt genoegen met 35 miljard dollar. 

Hij blijft de rijkste man in de wereld met een vermogen van 143 miljard dollar (127 miljard euro). Zij wordt met een vermogen van 35 miljard dollar (31 miljard euro) de op twee na rijkste vrouw in de wereld.

In januari kondigden Amazon-eigenaar Jeff Bezos (55) en zijn echtgenote Mackenzie Bezos-Tuttle aan uit elkaar te gaan. Iedereen is blij dat het niet op een vechtscheiding is uitgelopen, omdat hierdoor grote onzekerheid zou zijn ontstaan over de toekomst van de webgigant Amazon en Bezos’ andere bedrijven. Zij krijgt haar 35 miljard dollar, onder meer in aandelen Amazon. Maar haar ex-man houdt voor een groot deel het stemrecht. Zij krijgt maar 4 procent van de stemgerechtigde aandelen. Ook zal Jeff Bezos de enige eigenaar blijven van de krant The Washington Post en het ruimtevaartbedrijf Blue Origin. De twee kondigden aan ook samen te blijven werken bij allerlei filantropische projecten.

Het echtpaar was in gemeenschap van goederen getrouwd. Als ze de helft van Bezos’ vermogen had opgeëist, zou haar ex-man mogelijk een deel van Amazon hebben moeten verkopen. MacKenzie was dan wel de rijkste vrouw ter wereld geworden. Ze moet nu Francoise Bettencourt Myers van de L’Oréal-familie en Alice Walton van winkelbedrijf Walmart laten voorgaan.

Rechterhand

MacKenzie Tuttle leerde Bezos in 1992 kennen bij een hedgefonds waar hij vicepresident was. Twee jaar later richtte hij Amazon op als onlineboekhandel. “Toen ik voorstelde een eigen internetbedrijf te beginnen”, vertelde Bezos ooit, “vroeg ze niet: ‘Wat is in hemelsnaam internet’, maar zei meteen: ‘Doen!’” In de beginjaren speelde zij een belangrijke rol in de groei van het bedrijf. Zij was lang Bezos’ rechterhand, werd moeder van hun vier kinderen en schreef ook nog twee bestsellers. 

Volgens de laatste gegevens van de toezichthouder SEC bezit Bezos nog 78,9 miljoen aandelen van Amazon. Bij de huidige beurskoers van ruim 1.800 dollar zijn die meer dan 100 miljard dollar waard waardoor hij voor Bill Gates de rijkste man ter wereld blijft.