Direct naar artikelinhoud

Eden Hazard overtuigt zowel fans als critici

Eden Hazard eist na zijn competitiedebuut bij Chelsea meteen zijn plek in de spotlights op. Zijn assist, uitgelokte penalty en raids tegen Wigan deden de Engelse media verrukt berichten over de jonge Belg. Hazard zelf relativeerde ook het ruwe spel. 'In Frankrijk schopten ze ook op mij, dat ben ik gewoon.'

Hazard heeft een naam die zich makkelijk leent tot woordspelingen. Dat was er gisteren aan te zien bij de koppen van de Engelse pers, die uitvoerig nakaartte over zijn opzienbarende debuut.

Twee acties van Hazard lagen zondag aan de basis van de vroeg verworven 2-0-zege tegen Wigan Athletic. 'Hazard can be a hazard', luidde het, met 'hazard' als het Engelse woord voor 'gevaarlijk'. En de Evening Standard vond Hazard een grote hit, maar voegde er betekenisvol aan toe dat Wigan nu ook niet bepaald de 'tuin van Eden' is.

Hoe dan ook heeft de Rode Duivel zijn start niet gemist in de Premier League. En een sterke binnenkomer was welkom, gezien het prijskaartje van 32 miljoen pond of 40 miljoen euro op zijn hoofd. Een prijskaartje dat enorme verwachtingen schept.

Dat voor de prestatie van Hazard andere normen gelden, bleek al na de Community Shield of de Engelse Supercup een week geleden. Chelsea verloor met 3-2 van Manchester City en Hazard kon in dat duel niet echt zijn stempel drukken.

Meteen voer voor critische commentaren in de pers: is Hazard wel zijn geld waard en past hij in het ruwere spel in de Engelse competitie? Op internetfora komt daar snel een grote schep bij en bleek het al een topic of Chelsea met Hazard een tweede dure flop na Fernando Torres kocht.

Brutale tackles

Maar die critici zijn nu wel even de mond gesnoerd. Het regende lof voor Hazard. In de eerste plaats van coach Roberto Di Matteo, die zijn prestatie 'outstanding' vond en van ploegmaats. "Eden was briljant", vond Frank Lampard. "Hij toonde zijn kwaliteiten met de bal aan de voet en zijn snelheid toen hij zijn mannetje passeerde bij de penalty."

Branislav Ivanovic lukte op aangeven van Hazard de openingsgoal. "We zijn als team erg veranderd omdat de nieuwe spelers zo creatief zijn en vaart in het spel brengen. Eden presteerde erg sterk: hij is het type speler dat we nodig hadden."

Jamie Redknapp, voormalig Engels international en nu voetbalcolumnist bij The Daily Mail, schreef dat Hazard in de Premier League ravage kan aanrichten. "Daar betaal je dus geld voor. Eden Hazard was klasse bij zijn debuut."

De vrees voor het brutale Engelse spel bleek wel niet onterecht. Hazard moest vooral in de eerste helft heel wat tackles ontwijken.

Zo pakte Gary Caldwell van Wigan al snel geel voor een te late charge op de Belg. "De lelijke kant van het Engelse voetbal", schreef een krant bijna verontschuldigend.

Hazard leek er niet al te zwaar aan te tillen. "Ik kon deze tackles al proeven in de Engelse Supercup tegen City. Ook tegen Wigan kreeg ik schoppen, maar in Frankrijk was ik dat al gewoon. Het belangrijkste is dat ik niet geblesseerd ben."

Over zijn eigen prestatie was Hazard trouwens niet onverdeeld tevreden: "Ik kan nog veel beter. In de tweede helft verloor ik te veel ballen. Maar ik heb wel gedaan wat ze me gevraagd hebben. Ik moet beslissend zijn, en was dat met een assist en penalty."