Direct naar artikelinhoud

Gevangenen getuigen over geweld en foltering in Georgische gevangenis

Met nieuwe protesten willen studenten de verkrachtingen en onmenselijke behandelingen in een Georgische gevangenis aanklagen. President Saakasjvili raakt steeds meer onder druk. Zijn voorganger Sjevardnadze is diep verontwaardigd.

Na de publicatie van de beelden over folteringen in Georgische gevangenissen, hebben gedetineerden in de zuidelijke Kaukasusrepubliek de zware beschuldigingen tegen de cipiers bevestigd. Elke dag zoeken de bewakers willekeurig twee gevangenen uit, die dan zwaar in elkaar worden geslagen, vertelden veroordeelden vrijdag aan journalisten in 'gevangenis nr.8' in de hoofdstad Tbilisi. Ze mochten hun belagers nooit aankijken. Bovendien werden ze voor de periode na de parlementsverkiezingen op 1 oktober bedreigd met nog zwaardere mishandelingen.

De nieuwe minister van het Gevangeniswezen Georgi Toegoesji beloofde hard te zullen optreden tegen de verantwoordelijken. Studenten kondigden inmiddels nieuwe massale betogingen aan tegen het brute geweld en voor de gevangenissen verzamelden zich vrijdag bezorgde familieleden van gedetineerden. De videobeelden tonen ook verkrachtingen van gevangenen.

Gewezen president Eduard Sjevardnadze (84) veroordeelde de gebeurtenissen scherp. "Ik wou dat ik dit niet meer moest meemaken", zei de voorganger van de huidige staatsleider Micheil Saakasjvili aan het Duitse persagentschap DPA in Tbilisi. EU-buitenlandminister Catherine Ashton toonde zich "verontwaardigd". De mensenrechtenorganisatie Amnesty International maant de regering aan tot "een grondig en onafhankelijk onderzoek".

Minister van Binnenlandse Zaken Batsjo Achalaja had donderdagavond de "morele en politieke verantwoordelijkheid" op zich genomen en zijn aftreden aangekondigd. Ook Saakasjvili raakt steeds meer onder druk. Sinds dagen protesteren tienduizenden mensen in heel het land tegen het geweld.

Studentenorganisaties eisen dat de brutale daders worden gestraft en de verantwoordelijken uit hun regeringsfuncties worden ontslagen, aldus een woordvoerder van het persbureau Interpressnews. Pas dan komt er een eind aan de betogingen. Enkele media meldden dat de afgetreden Achalaja naar het buitenland is gevlucht. Tientallen aanhangers van regeringspartijen zouden volgens de media journalisten hebben aangevallen, die de vader van Achalaja om een standpunt vroegen. Daarbij raakten verschillende mensen gewond.