Direct naar artikelinhoud

Leekens pareert kritiek

Georges Leekens (63) heeft werk aan de winkel. Club Brugge zette zichzelf te kijk tegen Bordeaux (4-0) en zowel de spelers als de trainer maakten een slechte beurt. Manager Vincent Mannaert eist een stevige reactie in de derby. Leekens neemt de handschoen op en pareert de kritiek.

Club Brugge liet het donderdag collectief afweten. Niet alleen het voetbal was ondermaats, ook de inzet en de overgave waren onvoldoende. Meteen na de match maakte Vincent Mannaert al een opmerking over het gebrek aan bezieling, gisteren sloot Leekens zich daar volmondig bij aan.

"Ik vind het een terechte opmerking van de manager als hij om reactie vraagt tegen Cercle. Wij zijn revanche verschuldigd. In een match moet je altijd alles geven, van bij de eerste minuut. We hebben ons te snel neergelegd bij het meesterschap van Bordeaux. Akkoord, die ploeg is van een ander kaliber dan we tot nu toe ontmoet hebben, maar je moet wel van je afbijten. Dat eis ik elke match. Ik vind het veelzeggend dat wij in zo'n wedstrijd maar één gele kaart hebben gepakt, voor een klein tikje dan nog. Bordeaux is op vele domeinen beter, maar wij hadden meer moeten doen in de duels. De boodschap van de manager en mezelf is daarom dezelfde: no sweat, no glory."

Waarom de ploeg zo'n gelaten indruk gaf, kon Leekens niet zeggen. Zijn analyse ging niet verder dan het vaststellen van de feiten. "In Bordeaux was het bikkeldag, maar hebben wij het laten afweten. We moeten nu opstaan tegen Cercle."

De spelers gaven donderdag niet thuis, maar ook de coach was niet bijster geïnspireerd. Een blinde kon zien dat de flanken open lagen en dat de vleugelverdedigers van Bordeaux telkens vrije baan kregen richting Brugs doel. Leekens noemde het zelf "een opendeurdag", maar waarom greep hij dan niet in? "Dat heb ik gedaan. Aan de rust zijn we met drie centrale verdedigers gaan spelen en heb ik onze backs doorgeschoven naar het middenveld om de tegenstander vroeger op te vangen."

Was dat niet te laat? Niet volgens Leekens. "We hebben er alles aan gedaan om hun flanken tegen te houden. Alleen was het niet in mijn scenario voorzien dat we de bal meteen in de eigen kruising zouden trappen. En ik had ook niet voorzien dat wij een mindere dag zouden hebben en Bordeaux een superdag. Hoe ik de ploeg ook zette, we kregen de match gewoon niet onder controle. Het probleem was dat we individueel te snel werden uitgeschakeld. We voetbalden niet kort genoeg bij elkaar en elk duel werd gewonnen door Bordeaux. Het waren niet alleen de flanken, ook hun nummers zes, nummer negen en nummer tien bezorgden ons voortdurend moeilijkheden (Sané, Gouffran en Jussiê, red.). Gelukkig dat Bojan nog een goede dag had of de score was nog hoger geweest."

Ook invallers Odjidja en Lestienne scoorden goede punten: zij vielen scherp in en gaven op zijn minst toch al de aanzet tot wat Brugse dreiging. Maar op het moment van hun invalbeurt was de match al driekwart voorbij en was het kalf al lang verdronken. Opnieuw de vraag aan Leekens of hij niet beter vroeger had gewisseld. Die negeert de kwestie en stuurt het gesprek een andere kant op. "Weet je, wij willen altijd winnen. Als ik een foutje heb gemaakt, is het misschien dat ik daar te veel nadruk op heb gelegd."

De 900 meegereisde Clubsupporters reageerden opvallend negatief toen middenvelder Jonathan Blondel naar de kant werd gehaald. Zij hadden natuurlijk gezien dat hun 'chou' zich als een van de weinigen wel de longen uit het lijf liep en probeerde de vele gaten te dichten. Dat net de speler met de meeste inzet werd vervangen, begreep het publiek niet.

Leekens had echter een goede reden om zo te handelen. Bij een 4-0-stand had hij niks meer te winnen en stelde hij andere prioriteiten. "Blondel had al geel en ik wilde hem niet verliezen met een tweede gele kaart. Het klopt dat 'Jo' wel de juiste spirit toonde en dat hij wel in duel bleef gaan, maar ik wilde hem beschermen. Van Blondel weet je dat hij er altijd voor gaat, tot het einde, maar ik wilde het risico niet lopen om hem kwijt te geraken voor de volgende groepsmatch."

Een vraag die iedereen in Brugge zich stelt: waarom krijgt Bart Buysse geen speelkansen? De flankspeler werd deze zomer ingehaald om de leemte op linksachter in te vullen, maar blijft vastgekleefd aan de bank. En dat terwijl Jordi en Høgli al weken lopen te zwemmen op hun flank. Akkoord, Buysse kende geen goedee voorbereiding, maar ons lijkt het hoog tijd dat de ex-speler van Zulte Waregem en Twente de kans krijgt om te tonen of hij een basisplaats waard is.

Leekens blijft voorlopig koel. "Bart is duidelijk aan het terugkomen, maar hij is geblesseerd geweest en hij komt van ver. Hij heeft de voorbije maanden hard gewerkt, maar ik zie wat ik zie. Als ik vind dat een speler klaar is, dan zet ik die, zoals Björn Engels. Het gaat ook om het evenwicht in het elftal."