Direct naar artikelinhoud

Di Rupo geeft Bush bolwassing in VN

Van op het spreekgestoelte van de Verenigde Naties beklaagde premier Elio Di Rupo zich over de erfenis van het beleid van de Amerikaanse ex-president George W. Bush. Volgens Di Rupo is Bush' 'preventieve oorlog' in Irak een van de oorzaken van het succes van IS.

"Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de menselijke ramp die we nu meemaken ook het gevolg is van een bittere fout", speechte ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) vrijdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De onstuitbare opmars van IS noemde hij: "De fout van politieke verantwoordelijken die de voorkeur gaven aan militaire oplossingen, de zogezegde preventieve oorlog."

Saddam

Zonder namen te noemen richtte Di Rupo zijn pijlen op ex-president George W. Bush. Die viel in maart 2003 met zijn 'coalition of the willing' zonder resolutie van de VN-Veiligheidsraad Irak binnen om 'te verhinderen' dat dictator Saddam Hoessein zijn vermeende massavernietigingswapens tegen het Westen zou inzetten. In zijn speech benadrukte Di Rupo dat België, in tegenstelling tot nu, geen deel uitmaakte van die coalitie van de welwillenden. "Wij hebben toen geweigerd om deel te nemen aan een dergelijke operatie", zei Di Rupo. Hij voegde eraan toe dat de oorlog in Irak "de frustraties en vernederingen en het radicalisme versterkt heeft".

Voor Di Rupo komt het er nu wél op aan om 'dringend' te reageren en militair op te treden tegen IS. "Maar alleen bombarderen volstaat niet. Zowel hier als daar moet voorrang gegeven worden aan onderwijs, pedagogische begeleiding en aan openstaan voor de andere en de wereld. Ons doel moet zijn om de gewelddadige radicalen te deradicaliseren."

Di Rupo kwam ook terug op het Israëlisch-Palestijns conflict, noemde een vredesakkoord een "belangrijke factor voor stabiliteit en vrede in de wereld" en loofde de inspanningen van huidig president Barack Obama.

Veel weerklank vinden de woorden van Di Rupo in de VS voorlopig niet. "Het zou kunnen dat een Amerikaanse denktank dit alsnog oppikt, maar deze speech was eigenlijk vooral bedoeld voor binnenlands gebruik", zegt Amerikakenner en VRT-journalist Bert De Vroey. "De Amerikaanse media hebben vooral oog voor wat de voornaamste spelers in de Veiligheidsraad te zeggen hebben en haken af als de premier van een kleiner land op het spreekgestoelte klimt."

Tribune

De Vroey vindt het opmerkelijk dat Di Rupo zelf is gaan speechen. "Meestal laat hij dit soort van interventies over aan zijn minister van Buitenlandse Zaken. Hij is niet de eerste die op de tribune van de VN kritiek op Bush levert. De Amerikaanse media zal hij er dus vermoedelijk niet mee halen, de Belgische wel."