Direct naar artikelinhoud

Senaat in VS stemt pro 'snel-Amerikaan-wet'

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een belangrijke immigratiewet, die voor de elf miljoen illegalen in het land de weg vrijmaakt naar het staatsburgerschap.

De hervorming heeft de steun van zowel Democraten als Republikeinen. De grote vraag is nu wat het Huis van Afgevaardigden gaat doen. Met ruim tweederde meerderheid, 68 tegen 32 stemmen, besloot de Senaat de wet te aanvaarden. Belangrijk was dat veertien Republikeinse senatoren met de Democraten meestemden. Dat is vrij zeldzaam in het huidige, sterk gepolariseerde Washington. Het laat zien dat er over de partijgrenzen heen brede steun is voor een hervorming van het vastgelopen immigratiesysteem.

President Obama beschouwt het als een topprioriteit voor zijn tweede termijn. Maar ook een groot aantal Republikeinen is ervoor. Zij menen dat de partij electoraal zelfmoord pleegt als zij zich blijvend vervreemdt van de Spaanstalige gemeenschap, die een nieuwe immigratiewet eist en vorig jaar al sterk bijdroeg aan Obama's herverkiezing.

"Als we de immigratiehervorming er niet door krijgen in 2013 door de Republikeinse partij, dan zijn we dood in 2016", meent senator Lindsey Graham in een verwijzing naar de volgende presidentsverkiezingen. Hij is een lid van 'de Bende van Acht', de groep van vier Republikeinse en vier Democratische senatoren die de nieuwe immigratiewet opstelden.

Meer kans op werk

Door de wet zullen illegalen niet langer voor deportatie hoeven te vrezen. Ze krijgen meer kans op beter werk en kunnen naar de universiteit en het leger. Maar tegelijkertijd komen er meer bewakers en hekken aan de grens.

Dat laatste is een tegemoetkoming aan de conservatiefste Republikeinen. Maar hun verzet is taai. De hoop was dat de immigratiewet voor het eind van de zomer door beide huizen van het Congres zou zijn aanvaard. Maar nu wordt ook al gesproken van de herfst, als de wet tenminste niet voor die tijd gesneuveld is.