Direct naar artikelinhoud

'18 multinationals ontwijken 92 miljard dollar VS-belastingen'

Achttien Amerikaanse multinationals parkeren 283 miljard dollar in fiscale paradijzen, waardoor de Amerikaanse fiscus 92 miljard dollar misloopt. Dat is de conclusie van een studie van Citizens for Tax Justice (CTJ), dat opkomt voor een eerlijke belastingverdeling.

Sinds bekendraakte dat de IT-gigant Apple allerlei sluipwegen gebruikt om legaal een pak belastingen te ontwijken, is de discussie in de VS over het ontwijkgedrag van grote ondernemingen hand over hand toegenomen.

In de studie Apple is not alone is CTJ het fiscale gedrag van een reeks 'Forbes 500'-bedrijven nagegaan. Uit het recentste jaarverslag van 18 grote bedrijven blijkt dat die 283 miljard dollar in cash parkeren in fiscale paradijzen. Zolang ze die winst niet naar de Verenigde Staten brengen, moeten ze daar geen belastingen op betalen.

De lijst bevat een reeks bekende namen, zoals de concurrenten van Apple, Microsoft en Dell. Maar ook Nike, American Express en Eli Lilly zijn ronkende namen uit de bedrijfswereld.

De 18 bedrijven zijn niet alleen. Niet minder dan 290 van de 500 topbedrijven geven aan dat ze winsten 'permanent investeren' in overzeese gebieden. De overgrote meerderheid, 235 bedrijven, geeft niet aan in welke mate ze in de VS belastingen betalen en hoe hoog hun reële belastingtarief ligt.

CTJ lijstte ook de 20 bedrijven op met de grootste overzeese inkomsten. Die bedrijven geven niet aan waar ze wel dan niet belasting op betalen. Samen halen de 20 bedrijven 720 miljard dollar inkomsten uit niet-Amerikaanse activiteiten.

Het grootste inkomen komt toe voor General Electric met 108 miljard dollar aan permanente overzeese inkomsten. Van General Electric is het bekend dat het zijn winsten parkeert in fillialen in de Bahama's, Bermuda, Ierland en Singapore.

'Hervorm systeem'

De farmafabrikant Pfizer, met 73 miljard dollar aan overzeese inkomsten, heeft filialen op de Kaaimaneilanden, Bermuda, Ierland, Jersey, Luxemburg en Singapore. Concurrent Merck, met 53,4 miljard dollar aan overzeese inkomsten, heeft niet minder dan 14 filialen in Bermuda.

Belangengroep CTJ verzet zich tegen een goedkope oplossing om het geld terug naar de VS te halen. In plaats van een zogenoemde 'tax holiday' stellen ze voor om het Amerikaanse belastingsysteem te hervormen en de legale ontwijkingsroute af te sluiten. "Het huidige systeem aanhouden zal alleen maar aanzetten tot nog meer belastingontwijking", waarschuwt CJT.