Direct naar artikelinhoud

De architecten van het succes

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Marc Wilmots beschikt over een uitgebreide staf en betrekt iedereen in het succes. Vrijdag gingen ze allemaal uit de bol bij de kwalificatie. De bondscoach benadrukte al vaker dat het succes het werk is van zijn hele team. We stellen u Team-België even voor.

Marc Wilmots

Bondscoach

Wilmots werd in juni 2012 aangesteld als bondscoach na het plotse vertrek van Georges Leekens. Hij kwam in 2009 in de technische staf van de nationale ploeg als assistent van Dick Advocaat. Wilmots is altijd bezig met zijn spelers en bleek de juiste man op de juiste plaats. Hij kneedde de misschien wel beste generatie ooit tot een geoliede machine. Gaat door het vuur voor zijn ploeg en de spelers voor hem.

Vital Borkelmans

Assistent-coach

Wilmots koos Borkelmans (49) als zijn rechterhand. De 22-voudige international is uiterst loyaal en jaagt niet op de hoofdjob. Hij staat graag op het veld en trapt geregeld een balletje mee op training. Hij leidt mee de oefensessies en neemt een deel van de scouting voor zijn rekening.

Erwin Lemmens

Keeperstrainer

Lemmens (37) werd begin dit jaar aangesteld als opvolger van de ontslagen Philippe Vande Walle. Hij combineert zijn job bij de nationale ploeg met die van keeperstrainer bij Lokeren. Van een blitzcarrière gesproken, want Lemmens is pas drie jaar aan de slag als keeperstrainer.

Erik Roex

Conditietrainer

De 60-jarige Roex is sinds 2010 physical coach van de Rode Duivels. Hij is de man die de opwarming leidt op trainingen en interlands. Een ervaren conditietrainer die in het verleden al aan de slag was bij Genk, STVV en Charleroi en in stilte zijn werk verricht.

Herman De Landtsheer

Videoanalist

De Landtsheer combineert zijn functie als 'sporttechnisch assistent' met die van multimediamanager. Als videoanalist maakt hij compilaties voor de tactische besprekingen. Hij bezorgt de spelers ook beelden met individuele analyses van de tegenstander.

Stefan Van Loock

Perschef

Het aanspreekpunt voor de media. Hij werkte als sportjournalist voor VRT-radio envtm. Is nu nog commentator bij matchen in de Jupiler Pro League. Sinds 2010 is hij directeur communicatie en woordvoerder bij de bond. Hij zorgt ervoor dat de contacten met de Rode Duivels vlot verlopen.

Maarten Dedobbeleer

Communication Officer

De man die vooral het online gedeelte rond de Rode Duivels verzorgt, van de website tot de sociale media. Dedobbeleer beheert ook 24 uur op 24 de twitteraccount van de bondscoach.

Johan Demecheleer

Masseur

De Tollembekenaar bouwde een flinke reputatie op in het wielrennen. Meer dan dertig jaar was hij verzorger van de beste coureurs. Van Zoetemelk over Armstrong tot Contador, ze lagen allemaal op zijn massagetafel. In 2011 ruilde hij de koers in voor het voetbal.

Dirk Nachtergaele

Masseur

Begin 2013 kwam een andere masseur met een rijk wielerverleden de staf van de Rode Duivels vervoegen. Ook Nachtergaele bouwde in het wielrennen een stevige reputatie op en was verzorger van onder meer Cipollini, Museeuw en Boonen.

Kris Van Crombrugge

Dokter

De bondsdokter stroomdedoor van de beloften naar de hoofdmacht en is graag gezien. Hij heeft een goeie band met de spelers en geniet veel vertrouwen van hen. Hij is gespecialiseerd in orthopedie en sporttraumatologie en werkt in het AZ Sint-Maarten in Mechelen.

Lieven Maesschalck

Kinesist

Topkinesist met internationale reputatie. Hij werkte al bij Milan en Real Madrid. Topvoetballers als Inzaghi, Redondo en Sjevtsjenko revalideerden bij hem. In 2010 belandde hij bij de bond en bouwde sindsdien een goede relatie op met deinternationals en declubs.

Bernard Vandevelde

Kinesist

Minder in the picture, maar wel een hardwerkende kracht in het team. Vandevelde werkte zich van bij de beloften op tot in het hoofdteam.

Geert Neirynck

Kinesist

Neirynck verricht eveneens zijn werk in alle stilte. Hij groeide net als Vandevelde door naar de eerste ploeg van bij de beloften.

Nicholas Cornu

Teammanager

Al jarenlang een vast gezicht. Hij debuteerde op het WK 2002 als persverantwoordelijke en is sinds 2011 teammanager. De organisatie en administratie van interlands behoren tot zijn taken.

Piet Erauw

Teamcoördinator

Verantwoordelijk voor alles wat met logistiek te maken heeft. Heeft een lange staat van dienst. Hij begon onder Paul Van Himst en keerde na een onderbreking terug bij de nationale ploeg.

Serge Borlée

Liaison Manager

Draagt de titel van liaison manager, maar is vooral veiligheidschef. De politieman was in het verleden beschermengel, maar vooral bodyguard van onder meer Ullrich, Armstrong en Evans.

Vince Briganti

Scout

Hij was onder Robert Waseige assistent-bondscoach en ging zo naar het WK 2002. Sindsdien vast lid van de scoutingcel. Is meestal de man die de volgende tegenstander gaat bekijken.

Marc Marchal

Scout

Al jaar en dag een vaste kracht in de scouting van de tegenstanders.

André Van Maldeghem

Scout

Al jaren lid van de scoutingcel. Van Maldeghem is voormalig hoofdcoach van KSV Waregem, dat later opging in Zulte Waregem.

Wim Casteleyn

Kok

De huiskok die zowel in België als op verplaatsing de Duivels gezond en gevarieerd laat eten. Is er al bij sinds het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.

Piet Huys

Secretaris bondscoach

Huys is een van de stille krachten en zorgt ervoor dat alle afspraken in orde zijn.

Guido Van Onsem

Materiaalman

Jurgen Van der Mijnsbrugge

Materiaalman

Jean Francart

Materiaalman