Direct naar artikelinhoud

Bundel krasse uitspraken van president Evo Morales bestseller in Bolivia

Een onlangs in Bolivia gepubliceerd boek verzamelt uitspraken van president Evo Morales, bijvoorbeeld over kippen die mannen in Europa kaal maken en 'seksuele afwijkingen' veroorzaken, en over het gebruik van Coca-Cola om de wc te ontstoppen. De bundel is een groot succes in Bolivia. Er komt ook een Engelse en Portugese editie.

De Aymara-indiaan Evo Morales kleurt zijn redes vaak met krasse frasen, die grote weerklank vinden in de nationale en internationale media. Tijdens de opening van een klimaattop voor inheemse volken, in april vorig jaar, zei hij: "Mijn Europese broeders moeten me vergeven, maar kaalheid is een ziekte in Europa. Daar zijn ze bijna allemaal kaal door verkeerde voeding. Wij inheemsen lijden niet aan kaalheid, omdat we ons anders voeden. Neem mij maar als voorbeeld."

Alfredo Rodríguez, vicevoorzitter van de schrijversbond van de Oost-Boliviaanse stad Santa Cruz, besloot de uitspraken van de al zes jaar regerende president te bundelen, onder de titel Evadas, wat staat voor 'uitglijers van Evo'. De eerste twee edities van het boek, met als ondertitel Honderd frasen van Juan Evo Morales Ayma voor de geschiedenis, zijn inmiddels uitverkocht. De auteur verklaart dat hij zich niet heeft gewaagd aan semiologische of taalkundige analyses, noch aan waardeoordelen. "Het zijn uitspraken die niet zijn opgetekend uit de mond van een gewone burger, maar uit die van een leider die liefst tien eredoctoraten heeft ontvangen van universiteiten uit de hele wereld", zegt Rodríguez.

De schrijver kreeg het idee voor de bloemlezing toen Morales zijn anti-imperialisme onderstreepte met een aanval op het Amerikaanse symbool Coca-Cola. Morales: "Als de wc verstopt is, roepen we de loodgieter. Maar die kan met al zijn instrumenten niets uitrichten. Dus telt hij acht peso's neer om cola te kopen. Hij giet de drank in de wc-pot en al na enkele minuten is alles ontstopt. Stel je voor: welke chemicaliën bevat Coca-Cola?"

Veel uitspraken hebben een hoog machogehalte. "De kip die wij eten, zit vol vrouwelijke hormonen. Daardoor kampen mannen, na het nuttigen van zo'n kip, met afwijkingen in hun mannelijkheid", aldus Evo. Bij de viering van moederdag zei hij: "Als ik de dorpen bezoek, raken alle vrouwen zwanger. Op hun buiken staat: Evo houdt zijn belofte."

Volgens Rodríguez gaat het in werkelijkheid niet om uitglijers of ontsporingen. "Het discours van de president is nauw verbonden met zijn populistische regeerstijl", meent de auteur. Om de absolute heerschappij van de politiek te benadrukken zei Morales onlangs: "De politiek staat boven de wet. Als een jurist tegen me zegt dat een voorstel of actie van mij illegaal is, dan zeg ik: als het illegaal is, dan legaliseren jullie het maar. Waarom hebben die rechtsgeleerden anders gestudeerd?" Het milieu, Morales' stokpaardje, weegt zelfs zwaarder dan de mensheid: "In dit millennium is het belangrijker de rechten van moeder aarde te verdedigen dan te strijden voor de mensenrechten."

De president heeft nog niet gereageerd op Rodríguez' bestseller. "Ik verwacht dat hij het sportief opvat", zegt de auteur. "Evo zegt altijd dat in Bolivia sprake is van maximale vrijheid van meningsuiting."