Direct naar artikelinhoud

Ex-senator Ecolo verlaat Gazavloot na stunt

Na een poging zich als ex-officier op de lange omvaart nuttig te maken bij een illegale actie van de Gazavloot trekt ex-senator Josy Dubié vandaag terug richting België om privéredenen. 'Maar het was een fantastische ervaring en de anderen gaan door'.

Dubié is een van de vier Belgen die op het schip de Tahrir nu al twee weken proberen koers te zetten naar Gaza. Daar willen ze, net zoals de ruim dertig medepassagiers en de 300 anderen op verschillende schepen die de internationale Stay Human Freedom-vloot vormen, de blokkade van het gebied door Israël doorbreken.

Omdat de Griekse regering de activisten verbood te vertrekken richting Gaza liep de actie al heel wat vertraging op. De meeste schepen liggen in Griekenland aangemeerd. Een Amerikaans vaartuig werd door de kustwacht tegengehouden en de kapitein werd gearresteerd toen het ondanks het verbod vertrok en dat is gisterenavond ook met de Tahrir gebeurd.

Dubié was jarenlang journalist bij de RTBF, werkte als ambtenaar voor de VN voor hij in de politiek stapte maar haalde aan de Zeevaartschool in Antwerpen ook een diploma als officier op de lange omvaart. Tussen 1960 en 1967 zette hij dat om in de praktijk. De ex-senator speelde dankzij zijn maritieme ervaring een soort heldenrol bij de actie.

"We wisten dat de kans groot was dat ze ons zouden tegenhouden, wat ook is gebeurd", vertelt hij vanop de Tahrir die in Kreta aan de ketting ligt. "De Griekse bemanning is dan ook van boord gegaan zodat ze hun licentie niet zouden verliezen bij de actie. Gelukkig heb ik ervaring met scheepvaart en kon ik perfect inspringen voor de actie. Na tien minuten zijn we met machtsvertoon door de Griekse kustwacht teruggedwongen. In tegenstelling tot de Israëli's gebruikten ze geen geweld." Vorig jaar vielen bij een confrontatie tussen de pro-Palestijnse activisten en de Israëlische kustwacht negen doden.

De joods-Canadese eigenares en twee activisten die vanuit kajaks de kustwacht op een afstand poogden te houden zijn gearresteerd, de andere opvarenden blijven op het schip. "De elektriciteit is een tijd afgesneden maar inwoners van het havenstadje brachten ons naast morele steun zelfs eten en ondertussen draait onze noodgenerator. Er komen wellicht ook protestacties met lokale burgers die zullen meedoen. Ook zij begrijpen de hypocriete houding van Griekenland niet. Het is tegen de afgrendeling van Gaza maar blokkeert onze actie die symbolisch te doorbreken."

Wat er nu moet gebeuren is Dubié niet volledig duidelijk. Een Frans schip is er alvast wel in geslaagd de Griekse territoriale wateren te verlaten richting Midden-Oosten. De Dignité Al-Karama is een pleziervaartuig dat niet geboekstaafd is bij de Griekse zeevaartautoriteiten, in tegenstelling tot de andere schepen van de vloot.

Dubié: "De anderen zullen er zeker ook iets op vinden. Hoewel de psychologische druk groot is, hangt iedereen heel sterk aan elkaar en gaan de meesten door. Ik vond het een van de meest geweldige ervaringen in mijn leven en ik hoop dat de actie alsnog slaagt."