Direct naar artikelinhoud

Wathelet negeert eigen experts over kernuitstap

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) negeerde het voorkeurscenario van zijn eigen administratie over de kernuitstap. Die wilde Tihange 1 geen tien jaar langer openhouden.

Melchior Wathelet kreeg deze week de goedkeuring voor zijn uitrustingsplan voor de energiebevoorrading van België. Er was volgens de staatssecretaris maar één optie: de kerncentrale Tihange 1 moet openblijven tot 2025, of tien jaar langer dan voorzien. Anders zou het licht uitgaan. Alle studies van de regulator CREG, netbeheerder Elia en zijn eigen administratie waren unaniem daarover, klonk het gezagsargument. De regeringspartners volgden. Met de paars-groene wet op de kernuitstap uit 2003 werd snel komaf gemaakt. De nieuwe kalender: Doel 1 en 2 sluiten in 2015, zoals voorzien. Tihange 1 draait tot 2025.

Het gezagsargument van Wathelet klopt echter niet. Zijn administratie formuleerde een evenwaardig alternatief, dat de regeringstafel nooit haalde. Dat blijkt uit documenten die De Morgen kon inkijken. Het adviesrapport van de Federale Overheidsdienst Energie adviseert om de drie oudste kerncentrales samen te sluiten in 2017. Twee jaar later voor Doel 1 en 2 dan in de planning van de regering-Di Rupo, maar voor Tihange 1 wel acht jaar vroeger.

"De grote meerderheid van het comité geeft de aanbeveling om de levensduur van de drie kerncentrales te verlengen tot in de lente van 2017", staat er letterlijk als advies voor Wathelet. Het rapport werd opgesteld door onder meer de professoren William D'haeseleer (KU Leuven), Jan Bouckaert (UA) en Estelle Cantillon (VUB). Hun scenario voor een kernuitstap zonder black-outs landde eind juni op het bureau van Wathelet.

De staatssecretaris verwees het plan evenwel naar de prullenmand. Zonder overleg met de andere regeringspartners. "We hebben gekozen voor een andere oplossing voor onze energiebevoorrading", reageert Wathelets woordvoerster voorzichtig. "Als je verouderde kerncentrales langer wilt openhouden, moet je ze ook een facelift geven. Dat kan niet anders uit veiligheidsoverwegingen. Er moet geïnvesteerd worden in de installaties. Over amper twee jaar tijd vallen die kosten heel zwaar op de maag. Over tien jaar krijgt de uitbater meer marge."

Een cadeau aan Electrabel dus? "Absoluut niet. De consument profiteert, want die zou de kosten massaal doorgerekend krijgen op zijn elektriciteitsfactuur. We romen de winsten van Tihange 1 ook grotendeels af."

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is niet overtuigd. Hij reageert vlijmscherp op de demarche van Wathelet. "Hij misbruikt zijn eigen experts. De uitgestelde kernuitstap is niet gebaseerd op gegronde studies", benadrukt Calvo. "Het is gewoonweg een compromis à la belge. CD&V en MR willen alle kerncentrales open, terwijl sp.a alles probeert te sluiten. Het resultaat: een halfslachtige kernuitstap die geen zekerheid biedt aan groene investeerders. Uiteindelijk is de consument zo slechter af."

>> 8