Direct naar artikelinhoud

De sorry-tour van Lance Armstrong

Twee weken geleden bood Lance Armstrong zijn publieke excuses aan bij ex-verzorgster Emma O'Reilly. Afgelopen weekend reisde hij naar Parijs om Christophe Bassons te zeggen hoezeer het hem speet dat hij zijn carrière had geruïneerd. Lance Armstrong lijkt begonnen aan een merkwaardige sorry tour.

Over zijn oprechtheid en over de motieven van zijn publieke knieval kan men zich vragen stellen. Bovendien is de lijst nog lang, want Armstrong maakte ook het leven van Betsy Andreu, Tyler Hamilton, Floyd Landis, Greg LeMond, Filippo Simeoni en de Franse dopingjager Pierre Bordry tot een hel.

Betsy Andreu criticaster

Als eerste vertelde Betsy Andreu over de ziekenhuisscène in Indianapolis 1996. Betsy en haar man Franky Andreu waren getuigen hoe Armstrong aan dokters over zijn dopinggebruik vertelde. Andreu deed in 2004 haar verhaal in het boek LA Confidential. Toen brak volgens Betsy Andreu de hel los. "Lance Armstrong noemde mij bitter, jaloers, hatelijk. En hij noemde mij een leugenaar."

Armstrong is haar excuses verschuldigd, vindt Betsy Andreu. Maar ze gelooft niet dat die er komen. Twee keer nam hij contact op. De eerste keer was enkele dagen voor zijn publieke biecht bij Oprah Winfrey. "Hij vertelde dat we elkaar zouden ontmoeten. En dat hij me zou terugbellen. Ik wachtte enkele dagen. Dagen werden weken. Weken werden maanden."

In april liet Armstrong toch weer van zich horen. Andreu was bij een dopingdebat aan de universiteit van Austin, Texas, waar Armstrong woont. "We zouden elkaar ontmoeten. Ik vroeg hem of hij toch niet weer zou afhaken. Neen, zei hij. Ik zal er zijn. Maar hij kwam niet."

"Nadat hij Emma O'Reilly had ontmoet, vroeg iedereen me wanneer het mijn beurt was. Wil ik hem ontmoeten? Natuurlijk. Waarom niet? Zo lang Travis Tygart (directeur van USADA, red.) er maar bij is. En zo lang Lance Armstrong maar onder ede spreekt. Ik nodig hem uit. Geen camera's in de buurt. Maar ik geloof niet dat hij nog komt. Hij heeft er geen voordeel bij om mij te zien."

Pierre Bordry Frans dopingjager

Pierre Bordry was directeur van het Franse antidopingagentschap AFLD toen hij in 2008 aan Lance Armstrong voorstelde om al zijn urinestalen uit de Tour van 1999 opnieuw te laten testen op de aanwezigheid van epo. Armstrong, zei Bordry, zou op die manier het ongelijk van de Franse krant L'Equipe kunnen bewijzen. Die had in 2005 geschreven dat Armstrong in de Tour van '99 wel degelijk epo had gebruikt.

Armstrong ging niet op het voorstel in. Wel was hij in 2008 op uitnodiging van president Sarkozy, een fervent bewonderaar van Armstrong, te gast op het Elysée. Armstrong had een cadeautje mee voor Sarkozy: een fiets ter waarde van 3.000 euro. En hij drong bij Sarkozy aan op het ontslag van Bordry. Bordry: "Armstrong kwam daar bij mij over opscheppen." In 2009 werd Bordry inderdaad aan de deur gezet. Tweet van Armstrong: "Au revoir Pierre".

Tyler Hamilton ex-ploegmaat

Hamilton getuigde in 2012 in het Amerikaanse tv-programma Sixty Minutes voor het eerst over zijn dopinggebruik en over dat van Lance Armstrong. Een reactie liet niet op zich wachten. Eén dag later noemde Mark Fabiani, een advocaat van Lance Armstrong, Hamiton een leugenaar. In een restaurant in Aspen kwam het net niet tot een handgemeen tussen beide mannen. Armstrong intimideerde Hamilton. Hij zei dat zijn advocaten hem zouden verpletteren.

En dat hij het leven van Hamilton tot een hel zou maken.

Volgens Hamilton zorgde Armstrong ervoor dat zijn e-mail gehackt werd. "Ik werd achtervolgd. Ik had een honkbalknuppel in mijn huis en ik reed rond met een boksbeugel in mijn auto", vertelde Hamilton vorig jaar. "Uiteindelijk ben ik verhuisd van Colorado naar Montana."

Toch wil Hamilton Armstrong vergeven: "Hij moet zich verontschuldigen voor het feit dat hij naar de UCI belde om achter mij aan te gaan. En omdat hij mijn vrouw Haven van me heeft afgepakt."

Greg LeMond drievoudig Tourwinnaar

LeMond was een fan van Armstrong, tot hij hoorde dat de Amerikaan met de Italiaanse dopingdokter Ferrari werkte. Van dan af werd LeMond een van de felste criticasters van Armstrong: "In dat geval is zijn terugkeer de grootste fraude in de geschiedenis van de sport", zei LeMond.

Sindsdien is het leven van Greg LeMond niet meer hetzelfde. "Het duurde niet lang of Lance Armstrong begon me te bedreigen. Hij belde me om te zeggen dat hij tien mensen zou vinden om te getuigen dat ik epo nam om de Tour van 1989 te winnen."

Armstrong nam fietsenfabrikant Trek mee in het verhaal. Trek produceerde de fietslijn van Greg LeMond. Onder druk van fietsenfabrikant Trek werd LeMond verplicht om in de Amerikaanse krant USA Today zijn excuses aan te bieden. In 2004 besloot Trek de productie van LeMond fietsen te stoppen. Het financiële verlies voor LeMond was aanzienlijk.

Floyd Landis ex-ploegmaat

Het kruitvat ontplofte pas echt toen Floyd Landis in mei 2010 Armstrong van jarenlang dopinggebruik beschuldigde. Armstrong en zijn ploegleider Johan Bruyneel waren in de Ronde van Californië toen het verhaal van Landis verscheen in de Wall Street Journal. Ze ontkenden alles en noemden Landis een leugenaar die rijp was voor de psychiatrie. Was Landis in de Tour van 2006 niet zelf op doping betrapt? Had hij niet alles ontkend in een boek? Uiteindelijk was Landis alleen met een wraakoefening bezig, zeiden Armstrong en Bruyneel.

De beschulidigingen van Landis waren zwaar en werden door Travis Tygart één voor één bewezen.

Filippo Simeoni Italiaan, ex-renner

Filippo Simeoni getuigde in een Italiaans politieonderzoek naar de dopingpraktijken van Michele Ferrari. Volgens Simeoni schreef Ferrari hem epo, groeihormoon en testosteron voor en leerde hij hem dopingcontroles te omzeilen. Lance Armstrong was furieus. Hij noemde Simeoni een leugenaar. Waarop Simeoni Armstrong voor de rechter daagde op beschuldiging van laster en eerroof.

In de achttiende etappe van de Tour 2004 zou Armstrong Simeoni een lesje leren. Armstrong, op het punt om voor de zesde keer de Tour te winnen, haalde Simeoni terug uit een ontsnapping die voor het klassement volstrekt onschuldig was. Armstrong legde zijn hand op de rug van Simeoni en zei: "Je hebt een vergissing gemaakt door over Ferrari te getuigen en je hebt een vergissing gemaakt door mij te vervolgen. Ik heb veel tijd en veel geld en ik kan je vernietigen."

Lance Armstrong in betere tijden, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was.