Direct naar artikelinhoud

Klavertje vier of groep des doods?

Vrijdag kent België zijn pouletegenstanders op het WK, maar gisteren maakte de FIFA de potindeling van de landen al officieel bekend. De Rode Duivels kunnen theoretisch makkelijk loten met Ecuador, Iran en Griekenland, maar ook in een 'groep des doods' vallen met Nederland, Ivoorkust en Mexico.

Sinds half oktober weet België zich, dankzij de toenmalige vijfde plaats op de FIFA-ranking, verzekerd van de status van reekshoofd. Ongetwijfeld een troef, maar pas vrijdag weet België hoe de kaarten er echt voorleggen. Niet zonder dat de FIFA die kaarten eerst volgens een bepaalde geografische verdeling in vier potten 'schudt'.

Moeilijke oefening

En dat bleek geen al te simpele denkoefeningen, want de FIFA hanteert als uitgangspunt dat in elke groep maximaal twee Europese teams mogen zitten en uit de andere continenten maximaal één land. Gisteren kwam de FIFA met volgende verdeling op de proppen. Pot 1 is per definitie voorbehouden voor de reekshoofden: behalve België dus de drie andere Europese landen Duitsland, Spanje en Zwitserland en de vier Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Argentinië, Colombia en Uruguay. Pot 2 bevat voorlopig slechts zeven landen, met de vijf Afrikaanse gekwalificeerde naties en de twee resterende Zuid-Amerikaanse landen Chili en Ecuador. Pot 3 bevat vier Aziatische en vier Amerikaans landen en pot 4 bevat de negen overige Europese landen.

Om de spanning er nog even in te houden, heeft de FIFA beslist om een van de negen Europese landen uit pot 4 pas vrijdag te loten om in pot 2 te plaatsen, zodat in elke pot acht landen zitten. Omdat dat Europese land uit pot 2 zich niet aan een Europees land uit pot 1 gekoppeld mag zien - om een groep met drie Europese teams te vermijden - voert de FIFA tijdelijk een 'pot X' in met de vier Zuid-Amerikaanse landen uit pot 1 als mogelijke tegenstander. Dezelfde redenering geldt voor de Zuid-Amerikaanse landen Chili en Ecuador uit pot 2, die geen ander Zuid-Amerikaans land uit Pot X kunnen treffen. Tot slot nog dit: als gastland komt Brazilië automatisch in groep A terecht en zal het ook de openingswedstrijd van het WK spelen.

Voor de ongeduldigen die nu al willen speculeren: België kan op papier zowel 'makkelijke' als 'moeilijke' scenario's loten. Hopelijk heeft bondscoach Marc Wilmots een konijnenpoot mee. Zo zouden we niet mogen klagen mocht België Ecuador (pot 2), Iran (pot 3) en Griekenland (pot 4) loten. Maar er zijn ook worst-case-scenario's denkbaar, met het sterke Afrikaanse Ivoorkust uit pot 2, het altijd lastige Mexico uit pot 3 en een klepper als Engeland, Frankrijk of Nederland uit pot 4.

Moment Suprême

Elke voetballiefhebber zal het moment suprême vrijdag niet willen missen. De WK-loting start om 17 uur onze tijd, en ongeveer 1.300 gasten en 2.000 journalisten zullen het evenement bijwonen. Ook FIFA-baas Sepp Blatter blikt verwachtingsvol vooruit: "Met het WK in Brazilië keren we terug naar de ziel van de voetbalsport", zei hij gisteren. "Brazilië heeft al vijf wereldtitels en wil zijn zesde winnen, maar ook de rest van de wereld en zeker de Europese landen willen de trofee binnenhalen."