Direct naar artikelinhoud

Groenen zijn softies in tv-serie

Met Met man en macht is de Vlaamse fictie alweer enkele boomknuffelaars rijker. De verkozenen van Groen rijden op de fiets naar de gemeenteraad, laten zich intimideren door een sigaarrokende N-VA-burgemeester en formuleren wereldvreemde voorstellen. De echte groenen steigeren.

"Kunnen we die platanen vervangen door fruitbomen?" De verkozenen van Groen, de oppositie in de fictieve Vlaamse gemeente Ransegem, lanceren een geniaal plan om de Platanendreef van Ransegem te heraanleggen. Onder de acteurs ook Herwig Ilegems alias 'Walter Duts', het kneusje uit de komische Canvasserie Duts. "Duts zit bij Groen. #Typisch", aldus Groen-lid Ruben Stassen meteen na de uitzending op Twitter.

Stassen kon er wel mee lachen. Maar het steekt ook. "Waarom worden de groenen altijd voorgesteld als boomknuffelaars? Ik vind dat heel spijtig, want die weergave versterkt het cliché dat veel mensen over ons hebben", zegt Stassen. "Het imago van Groen wordt echt tot in het belachelijke doorgetrokken. Die groenen hebben hun maatpak allemaal in de kringloopwinkel gekocht, zo lijkt het wel. "

Ook naïviteit en idealisme zijn ankerpunten voor de groenen uit Met man en macht. Zo komen ze met de fiets naar de gemeenteraad. N-VA-burgemeester Gaston Van Opstal (Josse De Pauw) lokt hen moedwillig naar een klein vergaderlokaal zonder ramen, waar hij ze letterlijk uitrookt met zijn sigaar. Een beproefde techniek die onder andere Luc Van Den Bossche (sp.a) wel eens bovenhaalde tijdens onderhandelingen.

Beste dossierkennis

Filip Watteeuw, schepen in Gent, stoort zich aan de clichés in de serie. "In Gent kunnen de leden van Groen wel degelijk balansen lezen. Als een scenario daar naar teruggrijpt, toont dat het onvermogen van de scenarist om realistische mensen neer te zetten. De enigen die zich dus belachelijk maken, zijn de scenaristen (Tom Lenaerts en Tom Van Dyck, ADB)."

Stefaan Van Hecke, fractieleider van Groen in de Kamer, vreest dat de serie, die maandag afklokte op 708.240 kijkers, het beeld bij de kiezer over Groen negatief zal beïnvloeden. Hij raadt de makers aan "om tien willekeurige gemeenteraden te volgen. Dan zullen ze meteen zien dat de groenen de beste dossierkennis hebben, zelfs over niet-groene thema's."

De prioriteiten van Groen overstijgen natuur en milieu, benadrukt Van Hecke. "Natuurlijk blijven die thema's voor ons belangrijk, maar Groen is nog veel meer dan dat. Wij willen een aangename dorpskern, een duurzame en vlotte mobiliteit, gezonde financiën en verkeersveiligheid."

Met Kamerlid Kristof Calvo, zelf de belichaming van de nieuwe zakelijke stijl van de partij, heeft de serie alvast één groen hart gewonnen. "Met man en macht is prima begonnen. De digicorder is ingesteld voor de volgende aflevering. Wat die groenen uit de serie betreft: ik ben ze nog niet tegengekomen op een partijactiviteit. Beetje cliché van een cliché, maar geen enkele serie is perfect (lacht). Als de serie nog beter wordt, zullen de leden van Groen nog wel vragen stellen over mobiliteit, energie, financiën en wonen. Zoals groene gemeenteraadsleden dat ook in het echt doen."