Direct naar artikelinhoud

België, belastingparadijs voor rijke Fransen

'Zou de charme van Brussel de enige reden zijn dat het aantal Fransen in de welgestelde avenues van de Europese hoofdstad groeit?' Le Monde Diplomatique ('Le Diplo' in de Franse volksmond) twijfelt eraan.

De linkse krant, die maandelijks verschijnt, is gevuld met diepgravende artikelen over politiek, actualiteit en cultuur, en in de juli-editie staat een twee pagina's grote close reading van ons Belgische belastingsysteem. In de zojuist beslechte Franse verkiezingsstrijd wezen namelijk zowel linkse als rechtse politici België met de vinger, omdat ons land een belastingparadijs zou zijn voor de Franse welgestelden. En wegensdie grote hoeveelheid Franse fiscale emigranten loopt Frankrijk heel wat belastinginkomsten mis.

Uit de analyse van Le Monde Diplomatiqueblijkt dat België niet onterecht de zondebok voor de Franse politici was. Hoewel het overgrote deel van de Belgische belastingbetalers onderworpen is aan een van de hoogste heffingen ter wereld, blijken renteniers juist van bijzonder gunstige fiscale regelingen te genieten, zoals vrijstelling van belasting op vermogens-inkomsten.

Het is dus niet zozeerde Brusselse charme die de Franse upper classaantrekt, het blijkt vooral hebzucht te zijn die hen drijft.