Direct naar artikelinhoud

Eén tegen allen, allen tegen één bij Tsjechië

Eén tegen allen, allen tegen één. Bij Tsjechië draaien ze de musketiersleuze vanavond helemaal om: Cristiano Ronaldo jaagt de troepen van Michal Bilek blijkbaar zo veel schrik aan dat er nauwelijks over andere dingen wordt gepraat.

Portugal werd voor de start van dit EK afgeschilderd als een eenmansploeg en dat nemen ze bij Tsjechië letterlijk. Willen de jongens uit Praag naar de halve finale, dan hebben ze maar één opdracht, menen ze: Cristiano Ronaldo afstoppen. Beetje simplistisch gedacht, maar dat het grote gevaar straks van 'CR7' dreigt te komen, zou natuurlijk kunnen kloppen. Want met zijn twee goals tegen Nederland lijkt de Portugese aanvaller opnieuw zijn allerbeste vorm te pakken te hebben.

Michal Bilek, de Tsjechische bondscoach, kijkt met een klein hartje uit naar de confrontatie: "Het is exceptioneel dat je tegenover zo'n speler komt te staan", zei hij. "Tegen Ronaldo kunnen we ons geen enkele fout permitteren. We mogen hem geen meter ruimte geven, want als hij één keer on the run is, is hij niet meer af te stoppen."

Superman

De schrik is klein beetje logisch. Een maand voor de start van dit toernooi stuurde Castrol, een van de EK-sponsors, Ronaldo het laboratorium in voor een reeks fysieke en mentale tests en het resultaat daarvan was ronduit indrukwekkend. De conclusie was dat de aanvaller van Real Madrid de lange benen heeft van een topsprinter, de sterke dijen van een hoogspringer, het slanke lijf van een langeafstandsloper en dat zijn vetpercentage drie procent lager ligt dan bij een topmodel.

En tegen die superman moeten wij het dus opnemen, zag je ze bij Tsjechië denken. "Gelukkig heeft Ronaldo ook mindere punten", zei middenvelder Tomas Rosicky. De twee hebben in het verleden wel vaker tegen elkaar gespeeld - Ronaldo bij Manchester United, Rosicky bij Arsenal - en dat heeft blijkbaar nuttige informatie opgeleverd. "Ik heb onthouden dat Ronaldo een zeer goede aanvaller is", zei Rosicky. "Maar dat hij niet houdt van verdedigen. Iemand van zijn niveau kan zich dat veroorloven, maar misschien kunnen wij daar toch gebruik van maken."

De Tsjechen zouden niet de eersten zijn die proberen te profiteren van de defensieve laksheid van Ronaldo, maar omdat dat wel vaker niks opleverde, houden Rosicky en co. nog een paar andere wapens achter de hand. In de eerste plaats hun baard. Jawel, hun baard. Misschien heeft u het al gezien op tv: de spelers van Tsjechen lopen tegenwoordig rond met een baard van twee weken. In het geval van Rosicky is het niet meer dan wat dons, maar jongens als Petr Cech, Tomas Sivok en Petr Jiracek hebben stilaan iets weg van een ruige piraat. Die stoere look blijkt een heel bewuste keuze.

Metroseksueel

"Voor de start van het toernooi hebben we met alle spelers samen afgesproken dat we ons pas opnieuw zouden scheren als we uitgeschakeld zijn", vertelde Rosicky. "Het begon als een grap, maar die baard heeft het voordeel dat we er nu als een angstaanjagend team beginnen uit te zien. Ik hoop dat het nog erger wordt, zodat we er straks nog schrikwekkender uitzien. Je weet nooit waarvoor het goed is."

Of het de metroseksuele en altijd gladde Ronaldo al dun door de broek loopt, weten we niet, maar de Tsjechische bondscoach vindt het initiatief van zijn jongens in ieder geval prima. "Geen idee of iemand er bang van wordt, maar voor de teamspirit is zo'n weddenschap heel goed", zei Bilek, die zelf altijd zijn baard laat staan. De man probeerde ook op een andere manier zijn steentje bij te dragen tot de mentale weerbaarheid van zijn ploeg. De voorbije weken liet hij zijn spelers trainen met Tomas Jelinek, een befaamde ijshockeycoach. "Hij heeft ons geholpen met motivatietechnieken", zei Bilek.

Tsjechië zal vanavond dus opgenaaid aan de start van zijn kwartfinale verschijnen. Gisteren kreeg de ploeg nog bijkomende steun uit onverwachte hoek. In Spanje, waar de vergelijking tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo wellicht voor eeuwig stof tot discussie zal opleveren, gaf de voorzitter van Barcelona een sneer richting de aanvaller van Real. Op de vraag of hij Ronaldo de tweede beste speler ter wereld vindt na Messi, antwoordde Sandro Rosell fijntjes. "Neen, hij is de twaalfde beste, na de elf van Barcelona."

Paulo Bento, de bondscoach van Portugal, viel bijna van zijn stoel toen hij het hoorde. Vooral de timing van de uitspraak vond hij erg ongelukkig. "Of dit me stoort? Laat ik het zo stellen: er zijn momenten waarop je bepaalde dingen beter niet zegt."