Direct naar artikelinhoud

40.000 dossiers niet behandeld

Circa 40.000 dossiers wachten in het parlement op een beslissing van de naturalisatiecommissie. Die oordeelt of kandidaat-Belgen de Belgische nationaliteit mogen krijgen. In duizenden gevallen gaat het om dossiers waarover het Brussels parket een nieuw advies weigert.

In het parlement wachten 30.000 à 40.000 dossiers op een oordeel van de naturalisatiecommissie. "Elke dag komen er nog nieuwe dossiers binnen, waardoor we de achterstand moeilijk kunnen wegwerken", bevestigt Jacqueline Galant (MR), voorzitter van de naturalisatiecommissie. Ze geeft aan dat de stapel naturalisatiedossiers dezer dagen pijlsnel aangroeit omdat nog veel kandidaat-Belgen voor de aangekondigde verstrenging hun kans willen wagen. Het parlement werkte maandenlang aan striktere criteria om Belg te worden en moet die nu nog in een wet gieten.

Voor duizenden dossiers is het ook nog wachten op een advies van het bevoegde parket. De meeste dossiers zijn afkomstig uit Brussel, wat het parket in de hoofdstad een enorme werklast bezorgt. "Omdat dit er zoveel zijn, geeft het Brussels parket al zeer lang geen adviezen meer", zegt Galant. "Het enige wat ze doen, is een standaardbrief sturen." Galant kan niet exact zeggen over hoeveel dossiers het gaat, maar het zijn er zeker 'duizenden, misschien wel tienduizend'.

Brussels procureur Bruno Bulthé wil die werkwijze bevestigen noch ontkennen. "Ik vind het moeilijk om daarop te antwoorden." Meer informatie wil hij niet kwijt.

N-VA kan enig begrip opbrengen voor al het werk dat het Brussels parket moet verzetten door de snel-Belgwet, maar wil geen dossiers goedkeuren zonder recent gerechtelijk advies. "Niemand wil zich toch de verantwoordelijkheid op de hals halen dat hij iemand Belg maakt waarvan hij niet weet wat hij de afgelopen vijf jaar heeft uitgespookt?", zegt parlementslid Theo Francken (N-VA). "Dit is de perfecte illustratie van het totaal failliet van de snel-Belgwet. We moeten terug naar de essentie: de verwerving van de nationaliteit mag alleen voor mensen met een buitengewone verdienste. Dan zullen er geen 20.000 dossiers per jaar maar 20 door de commissie moeten."

Via de huidige snel-Belgwet kan iemand met een onbeperkte verblijfsvergunning na drie jaar al de Belgische nationaliteit verwerven. "Bijkomende voorwaarden staan niet in de wet, maar wel in het huishoudelijk reglement van de naturalisatiecommissie", zegt migratiespecialiste Nahima Lanjri (CD&V). "Naast een advies van het parket moet er ook een advies komen van de staatsveiligheid en van de Dienst Vreemdelingenzaken, en moeten zij ook de taal kennen."

Binnenkort worden die voorwaarden dus een stuk strenger. "Mensen die Belg willen worden, moeten dan minstens vijf jaar in ons land verblijven", legt Lanjri uit. "Hij of zij zal ook zijn integratie en economische participatie moeten kunnen aantonen."

Vorig jaar werd een fragiel akkoord bereikt over deze criteria, waarbij vooral MR moeilijk bleef doen over het criterium 'integratie'. "Wat niet verandert, is de situatie voor mensen die hier geboren en getogen zijn. De nieuwe wet slaat enkel op de eerste generatie migranten. Niet op de tweede of derde", zegt Lanjri nog. "Het staat wel buiten kijf dat we deze grote poort moeten sluiten en dat naturalisatie via het parlement enkel nog voor uitzonderlijke gevallen mag gelden."