Direct naar artikelinhoud

Europa plafonneert bankiersbonussen

Londen heeft de strijd voor riante variabele vergoedingen voor de bankiers in de City definitief verloren. In Europa mogen bankiers vanaf 2014 geen bonussen meer krijgen die hoger zijn dan hun jaarloon.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten raakten het woensdagnacht eens over de definitieve versie van de nieuwe kapitaalvereisten voor banken. De strenge regels voor het inperken van de bonussen van bankiers, die een maand geleden al waren goedgekeurd, worden niet meer gewijzigd.

Londen wordt met dit akkoord dus in de hoek gezet. Op een vergadering van ministers van Financiën van de Europese Unie, begin maart, steunden 26 van de 27 lidstaten de compromistekst. Omdat de Londense City het belangrijkste financiële centrum is in Europa, werd de beslissing toen nog niet formeel doorgedrukt. Wel zou bekeken worden welke marge er nog voor verandering mogelijk was met het Europees Parlement. Maar die marge bleek onbestaande.

De enige kleine wijziging is dat in de uiteindelijke compromistekst uitdrukkelijk staat dat de nieuwe regels betrekking hebben op nieuwe bonussen vanaf 1 januari 2014. Daarmee wordt vermeden dat de beslissing retroactief kan worden toegepast.

Concreet zullen bonussen vanaf volgend jaar niet hoger mogen zijn dan het jaarsalaris. In uitzonderlijke omstandigheden mag de variabele vergoeding tweemaal zo hoog worden als de vaste verloning. In dat geval is wel een supermeerderheid van aandeelhouders nodig (twee derde bij een aanwezigheid van minstens de helft; drie kwart indien dit quorum niet bereikt is).

De plafonnering van de bonussen kadert in een bredere richtlijn die de kapitaalbuffers en de liquiditeitspositie van de financiële instellingen moet versterken. Met de kapitaaleisen zet Europa de internationale Basel-III-regels om in Europese wetgeving. "Dit pakket bevat dus eigenlijk twee mijlpalen in onze agenda voor financiële regulering", zo verklaarde Europees commissaris voor Financiële Diensten, Michel Barnier.