Direct naar artikelinhoud

Twee doden bij helikoptercrash in hartje Londen

Het centrum van Londen werd gisterochtend opgeschrikt door een helikoptercrash waarbij de piloot en een toevallige voorbijganger omkwamen.

De helikopter was tegen een bouwkraan gevlogen, die naast het drukke spoor- en metrostation Vauxhall op de zuidelijke oever van de Theems op een torengebouw stond. Het toestel ontplofte en er brak brand uit in enkele woningen en auto's. Tachtig brandweerlui moesten uitrukken om de vlammen te bedwingen. "Het leek wel een aardbeving", vertelde een omwonende aan nieuwszender Sky News over de paniek die heerste. Het is, zo zei Neil Basu van Metropolitan Police, een mirakel dat er niet meer doden vielen. Dertien mensen raakten gewond, al is hun situatie niet zorgwekkend.

Hoe het ongeluk is kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Sporen van een aanslag zijn er niet, al crashte de helikopter niet ver van het hoofdkantoor van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6. Volgens omwonenden brandde geen licht op de kraan, hoewel zoiets verplicht is om piloten te waarschuwen. Berkeley Homes, het bedrijf dat luxeappartementen bouwt in de toren, wenste daarover geen commentaar te geven.

Piloot van de helikopter was Pete Barnes, een vijftigjarige stuntpiloot die onder meer in de films Die Another Day, Tomb Raider II and Saving Private Ryan actiescènes op zich nam. Hij werkte ook voor de Olympische Spelen en had meer dan 12.000 vlieguren op zijn naam staan. Volgens chartermaatschappij Rotormotion had Barnes een omleiding gevraagd wegens het slechte zicht. Hij was op weg van het graafschap Surrey naar Hertfordshire en zijn route beantwoorde aan het vluchtplan. Kort nadat hij toelating had gevraagd om te landen op een nabijgelegen landingsplaats, ramde hij de kraan.

Door het ongeval werden de straten en de metro in de hippe wijk afgesloten. Vauxhaull is een multiculturele buurt die tegenwoordig in zwang is bij meer gefortuneerde Britten, vandaar de vele bouwprojecten.