Direct naar artikelinhoud

Frans gerecht dwingt Twitter mee te werken na antisemitische tweets

Twitter moet aan vijf mensenrechtenorganisaties informatie geven over de auteurs van racistische of antisemitische tweets, zo heeft het hof van beroep van Parijs bevestigd. Na de verspreiding in oktober van tweets met de hashtags #unbonjuif en #unjuifmort (een goede Jood en een dode Jood) werd de microblogsite eind november 2012 in kort geding voor de rechter gedaagd door de organisaties UEJF (Union des étudiants juifs de France), J'accuse! , SOS Racisme, Mrap (Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples) en Licra (Ligue internationale contre le racisme et l'antisémitisme). Eind januari oordeelde een rechtbank dat Twitter aan de verenigingen de gegevens moest doorspelen waarmee de anti- semitische twitteraars geïdentificeerd kunnen worden.

Het hof van beroep stelde vast dat Twitter de gegevens niet verschaft had en ook niet verklaarde waarom ze de data niet kon doorgeven, en herhaalt nu het eerdere vonnis.

Paus Franciscus erkent bestaan corruptie en 'homolobby' in Vaticaan

De paus heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over corruptie binnen het Vaticaan, en het bestaan van een 'homolobby' erkend. Paus Franciscus ontving op 6 juni tijdens een privé-audiëntie een groep priesters en nonnen uit Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Een van de aanwezigen maakte later een verslag, dat nu uitgelekt is. Franciscus sprak ook over de hervorming van de Romeinse curie, het bestuur van de Kerk. Dat is iets wat bijna alle kardinalen, willen, maar is volgens Franciscus een 'moeilijke onderneming'. "In de curie zitten echt goede mensen, maar er is ook een stroom van corruptie. "Men spreekt bovendien over een 'homolobby', en het is zo dat die echt bestaat", zou hij gezegd hebben. Het Vaticaan wil niet op de uitspraken reageren omdat het om een privé-ontmoeting ging.