Direct naar artikelinhoud

Nieuwe aanhoudingen in onderzoek naar Turks voetbalschandaal

De Turkse politie heeft opnieuw een aantal verdachten aangehouden in het voetbalschandaal rond de Süper Lig. Volgens verschillende Turkse media werden vrijdag vier mannen gearresteerd, onder wie twee medewerkers van Fenerbahçe Istanbul. In totaal werden nu al meer dan 80 managers, spelers en trainers van verschillende clubs opgepakt. Ze zouden voor grof geld wedstrijden hebben vervalst.

De Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan, die zelf als supporter van Fenerbahçe bekendstaat, steunt het onderzoek. Hij noemde het een reinigingsproces en waarschuwde de fans van de club ook voor nieuwe protesten, nadat ze vorige week tijdens een wedstrijd nog het veld hadden bestormd. Dit soort gedrag toont aan dat de fans "de boodschap nog niet begrepen hebben", zei hij. Erdogan riep het bestuur van Fenerbahçe op hun aanhang te kalmeren.

Volgens het gerechtelijk onderzoek werd afgelopen seizoen ook de belangrijkste wedstrijd van Fenerbahçe tegen Sivasspor gemanipuleerd. In die wedstrijd op de laatste speeldag veroverde Fenerbahçe de landstitel. In totaal zouden minstens negentien wedstrijden verkocht zijn.

Door het schandaal heeft de Turkse voetbalbond (TFF) de start van de nieuwe competitie met ongeveer een maand uitgesteld, tot 9 september.