Direct naar artikelinhoud

VS-woningmarkt hangt weer in de touwen

De verkoop van nieuwe woningen in de VS is in februari naar een dieptepunt van 250.000 stuks op jaarbasis gezakt. Dat is een daling van 16,9 procent in vergelijking met een maand eerder. Jaar op jaar bedroeg de krimp zelfs 28 procent. Een teken dat de Amerikaanse woningmarkt, in 2007 de bron van de jarenlange crisis, nog ver van een duurzaam herstel verwijderd is.

Analisten rekenden op een cijfer van 290.000 woningen. Het cijfer van januari werd intussen wel opwaarts herzien, van 284.000 tot 301.000. Dat de Amerikaanse woningmarkt in een diepe malaise zit, lijdt geen twijfel. Met uitzondering van het westen van het land werden overal recorddieptes bereikt. In het noordoosten van de VS daalden de verkopen zelfs met 57 procent in vergelijking met januari.

Ook de verkoopprijzen wijzen op aanhoudende problemen. De gemiddelde prijzen daalden tegenover januari met 13,9 procent tot 202.100 dollar. Dat is de grootste daling maand op maand die ooit werd opgetekend en een signaal dat kopers alleen nog toehappen als de prijzen flink gebradeerd worden.

Het is meteen de derde indicator op rij dat de Amerikaanse huizenmarkt rake klappen krijgt nu de tijdelijke steunmaatregelen van de overheid uitgedoofd zijn. Door de vastgoedcrisis kregen de banken miljoenen in beslag genomen woningen in handen, die ze vaak tegen eender welke prijs op de markt zetten. Die verkopen wegen zwaar op de Amerikaanse woningmarkt en staan een duurzaam herstel in de weg.

Dieptepunt

Vorige week bleek uit cijfers van de makelaarsvereniging NAR dat het aantal bouwvergunningen, een graadmeter voor de toekomstige bouwactiviteit, tot het laagste peil sinds de start van de statistieken in 1960 is gezakt.

Begin deze week gaven de NAR-cijfers aan dat de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen nog 156.100 dollar bedraagt, een dieptepunt sinds 2002.