Direct naar artikelinhoud

Fiscale amnestie struikelblok bij begrotingsbesprekingen

De federale topministers raken het maar niet eens over de uitwerking van de nieuwe operatie fiscale regularisatie. Zondag werd er nog maar eens drie uur lang over gediscussieerd.

De begrotingsonderhandelingen verliepen het voorbije weekend opnieuw tergend traag. De bedoeling is nog steeds 2,1 miljard euro te vinden om eind dit jaar op een begrotingstekort van 2,15 procent van het bbp uit te komen. Dat is met Europa afgesproken. Dankzij enkele begrotingstechnische correcties is de te leveren inspanning al 700 miljoen euro lichter. Maar de rest van het gat dichtrijden, blijft moeilijk. Onder meer omdat de Europese Commissie ook een serieus deel structurele inspanningen vraagt.

Zondag botsten de onderhandelaars drie uur lang over de fiscale regularisatie. Over de grote lijnen van die operatie werd bij de opmaak van de begroting eind vorig jaar een akkoord gesloten. Maar er zijn nog steeds geen wetteksten waarover consensus bestaat.

De nieuwe fiscale maatregel - die niet alleen voor particulieren maar ook voor vennootschappen zou gelden - moet de staatskas ruim 500 miljoen euro opleveren. Maar om er zeker van te zijn dat de maatregel zoveel opbrengt, moeten mensen en vennootschappen die met hun zwart geld boven water komen niet alleen fiscale, maar ook strafrechtelijke immuniteit krijgen.

Dat vindt een aantal regeringsleden, cdH-vicepremier Joëlle Milquet (cdH) op kop, een brug te ver. De Franstalige socialisten, die zich in eerste instantie tegen de regularisatie hadden verzet, vinden het nu een manier om het nodige geld in het laatje te krijgen.

Een tweede knelpunt betreft de vraag wie verantwoordelijkheid is voor de teksten. Met andere woorden: wie gaat het gevoelige dossier voor het parlement verdedigen? Zowel CD&V, bij monde van minister van Financiën Koen Geens, als sp.a'er John Crombez vinden dat de Kamercommissie Justitie zich over de teksten moet buigen. Hun redenering is dat veel aspecten betrekking hebben op de manier waarop het parket de aanvragen zal behandelen.

Zwartepiet

Maar dat betekent dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de vuurlinie wordt gestuurd. De Vlaamse liberalen lijken alvast niet van plan om de eventuele zwartepiet in het dossier van de fiscale amnestie toegespeeld te krijgen.

Vandaag starten de onderhandelaars met een tweede ronde besprekingen over de sociale uitgaven en de mogelijke denksporen voor nieuwe fiscale inkomsten. Premier Elio Di Rupo (PS) zou in de loop van de week ook contact hebben met de Europese Commissie. De bedoeling is te polsen wat EU-commissaris Olli Rehn denkt van de pistes die op tafel liggen. In de Wetstraat 16 wil men niet bevestigen dat deze bijeenkomst plaats zal vinden, maar verschillende bronnen omschrijven het als 'logisch'.

Verder komt ook de Hoge Raad van Financiën (HRF) vandaag bijeen. Die moeten tegen eind deze week haar rapport bekendmaken. Het leidt weinig twijfel dat daarin de budgettaire doelstelling van 2,15 procent behouden zal worden.