Parket in beroep tegen milde straf voor mensensmokkel in haven Nieuwpoort

© BELGA

Het parket van West-Vlaanderen gaat in beroep tegen een vonnis in een zaak van mensensmokkel in de haven van Nieuwpoort. Een 43-jarige man van Turkse origine kreeg dinsdag vijf jaar voorwaardelijk, terwijl het OM acht jaar effectief had gevorderd. Vedat K. was stuurman van een boot waar twaalf vluchtelingen op werden aangetroffen.

sdv

Even voor 22 uur werden op zaterdagavond 12 maart verdachte gedragingen gemeld ter hoogte van de haven van Nieuwpoort. Er werd contact opgenomen met de radartoren van Zeebrugge om het verdachte vaartuig te lokaliseren. Uiteindelijk kon een patrouilleboot van de scheepvaartpolitie de boot terugleiden naar de haven.

Kind van amper vijf jaar oud

Bij een controle op het vaartuig werden maar liefst twaalf Syrische vluchtelingen aangetroffen. Ze waren afkomstig uit de Noord-Franse vluchtelingenkampen en hadden de intentie om het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken. De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Onder hen bevonden zich enkele minderjarigen en zelfs een kind van amper vijf jaar oud.

Vedat K. kampte naar eigen zeggen met financiële problemen toen hij benaderd werd door mensensmokkelaars. Na lang aandringen liet hij zich overtuigen om mee te werken. Zijn advocate Katrien Van Der Straeten vroeg met succes om haar cliënt een voorwaardelijke straf op te leggen. Het parket legt zich niet neer bij dit vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen