Direct naar artikelinhoud

Vainqueur verbreekt contract

William Vainqueur scheurt zich af van Standard. Hij gebruikt de wet van '78 om zijn contract, dat nog tot 2016 loopt, eenzijdig te verbreken. De Fransman bevestigde zijn voornemen via Twitter. De club ontving nog geen officiële bevestiging.

Die wet van '78 laat Vainqueur toe over te stappen naar een andere club mits betaling van een opzegvergoeding van maximum 36 maanden brutoloon. In zijn geval: 900.000 euro.

In november van vorig jaar kreeg William Vainqueur van Standard een voorstel om zijn contract te herwaarderen. Dat bod was toen veel te laag, vonden de speler en zijn entourage. Een tegenvoorstel, in normale omstandigheden het uitgangspunt voor verdere onderhandelingen en toenadering, formuleerden ze echter niet. Integendeel.

"Entre nous, c'est fini", liet de middenvelder zich ontvallen toen we hem maanden geleden voor het laatst konden interviewen. Dat wijst er bij nader inzien op dat de bom die dit weekend ontplofte, al geruime tijd aan het tikken was en doordacht werd afgesteld. Als hij de mogelijkheid wilde open laten om in België te blijven spelen, moest Vainqueur uiterlijk op 30 juni de wet van '78 inroepen om een schorsing van een seizoen te vermijden. Voor het buitenland geldt die deadline niet.

De clash met Vainqueur is uiteraard koren op de molen van de supporters die het beleid van Roland Duchâtelet hekelen. Hem zal nu worden verweten dat hij niet alles deed wat hij moest doen om de Fransman vast te houden. Die kritiek is onterecht. De voorzitter zette de deur open voor besprekingen over een verbeterd contract en wees alle belangstelling van andere clubs kordaat af.

Dat laatste, een positief signaal ten overstaan van de fans, riskeert hem nu zuur op te breken. Als je te maken krijgt met een speler die absoluut weg wil, is het been stijf houden niet de beste oplossing. Marouane Fellaini zette in 2007 druk op de Luikse directie door heel even te dreigen met de wet van '78. Hij draaide snel bij. Het leverde hem een landstitel met Standard op en een transfer naar Everton. Vainqueur plaatst de club voor een voldongen feit. Dat is een groot verschil.

"Ik heb twee jaar met respect voor de fans en de club mijn uiterste best gedaan. Wat er mij heeft toe aangezet mijn contract te verbreken, daar kan ik in volle procedure niet mee naar buiten komen. Eens de tijd rijp is voor uitleg, zal u mij begrijpen", liet Vainqueur weten.

Geen commentaar

Naast zijn rol als teammanager is Pierre Locht ook de jurist van Standard binnen het kader van de spelersgroep. "Zolang we geen officiële bevestiging hebben gekregen van de tweet die Vainqueur verstuurde, wensen we niet te reageren", verklaarde Locht zaterdagavond na afloop van de oefenwedstrijd op Tubeke. "Ik veronderstel dat we maandag een aangetekend schrijven zullen ontvangen, waarvan ik hoop dat de inhoud voor verduidelijking zal zorgen. Tot dan geen commentaar."

Reactie van sportief directeur Jean-François De Sart: "Vainqueur vertrokken? Zo te horen wel. Of is het een manier om ons onder druk te zetten? Ik weet het niet. Het is alleszins geen positie waar we versterking voor zochten." De nieuwe coach Guy Luzon houdt zich op de vlakte: "Dat is een zaak tussen de directie en de speler. Mijn verantwoordelijkheid beperkt zich tot wat er op het veld gebeurt."