Direct naar artikelinhoud

Energieproductie windmolens op recordpeil

Dinsdag hebben de windmolens in ons land 12 procent van het Belgisch elektriciteitsverbruik geleverd, een absoluut record. Dat zegt APERe, een Franstalige federatie voor hernieuwbare energie. Het cijfer wordt bevestigd door hoogspanningsbeheerder Elia. Het recordcijfer is te verklaren door de strakke wind en het toegenomen productiepark aan windmolens, in het bijzonder op zee. In totaal werd dinsdag 29.103 Megawatt aan windenergie geproduceerd: 11.906 in Wallonië, 8.681 MW in Vlaanderen en 8.516 MW op zee. De productie was goed voor het verbruik van 3 miljoen huishoudens.

Tram ontspoord na aanrijding in Antwerpen

Op de Meirbrug in Antwerpen zijn twee trams met elkaar in aanrijding gekomen. Eén ervan is ontspoord. Er vielen drie lichtgewonden en de ravage is aanzienlijk. Het tram- en andere verkeer ondervond volgens vervoersmaatschappij De Lijn nog de hele avondspits hinder. Wat de aanrijding precies heeft veroorzaakt, is niet meteen duidelijk. Onder de drie lichtgewonden zou één passagier zijn en twee omstaanders. Een van de trambestuurders verkeerde in shock. Aanvankelijk was er ook sprake van passagiers die bevrijd moesten worden, maar dat bleek volgens de brandweer uiteindelijk niet nodig.

Defensie stuurt schip Godetia drie maanden naar Afrika

Het logistieke steunschip Godetia van de Belgische marine maakt zich op voor een tocht van drie maanden voor de kust van West-Afrika. Daar zal het onder meer humanitaire hulp vervoeren en bijdragen aan de opleiding van Afrikaanse mariniers. Dat heeft het ministerie van Defensie aangekondigd.

Het schip en zijn 75-koppige bemanning varen onder meer langs Senegal, Benin, de Congo's en Gambia. De missie kadert in de programma's Africa Partnership Station en Maritime Capacity Building Benin. Op 9 mei zal de Godetia opnieuw in Zeebrugge aanmeren.

Alleen de grote ketens profiteren van solden

Zelfstandige modewinkels verkochten deze soldenperiode gemiddeld 2,5 procent minder dan vorig jaar. Dat meldt de Unizo-organisatie Mode Unie. Vier op de tien draaiden minder omzet. Unizo wijst naar het mindere weer en de slechtere economische toestand voor de mindere verkoop. Schoenen doen het wel beter dan kleding. Bij Comeos, dat de grote mode- en schoenenketens vertegenwoordigt, luidt het dat de verkoop tot 5 procent hoger lag dan een jaar geleden. "Logisch want de grotere ketens zijn beter gelegen en zijn gestart met grotere kortingen", verklaart Comeos.

Politie ontdekt tweeduizend wietplantjes in Dilsen

De lokale recherche van de politiezone Maasland heeft in een pand in Dilsen-Stokkem een professionele wietplantage ontdekt van 2.000 planten. De speurders sloegen een Nederlander in de boeien. Dat maakten de politie Maasland en het Tongerse parket bekend. In Maaseik was dinsdag ook al een cannabisplantage van 400 planten opgerold, maar er is geen verband tussen beide zaken. De Nederlander werd in opdracht van het Tongerse parket van zijn vrijheid beroofd met het oog op een voorleiding bij de Tongerse onderzoeksrechter.