Direct naar artikelinhoud

Fikry El Azzouzi: 'Ik zie vaak compleet ongeloofwaardige interculturele voorstellingen'

In 't Arsenaal in Mechelen gaat vanavond Troost in première. Het is theater (in regie van Michael De Cock), maar het is ook hiphop, met beats van NoMoBS. De tekst is van schrijver en M-columnist Fikry El Azzouzi.

Troost beleefde een eerste toonmoment op het GEN2020-festival in november 2012, maar is nu pas echt klaar, zegt auteur Fikry El Azzouzi. "Wat er op het toonmoment te zien was duurde maar twintig minuten. Troost is nu uitgegroeid tot een volwaardig stuk van één uur en twintig minuten."

Hoe bent u bij het project betrokken geraakt?

Fikry El Azzouzi: "De jonge acteurs van het collectief SIN vroegen mij om een tekst voor hen te schrijven. Ze waren op zoek naar een rauw stadsverhaal en dat heb ik hen gegeven. Troost vertelt het verhaal van twee louche vrienden, ooit samen opgegroeid in een achtergestelde stadswijk, nu getekend door het ruwe stadsleven. Een blij wederzien is het allesbehalve.

"De samenwerking met SIN verliep zelfs zo goed dat ik sinds een zestal maanden ook lid ben van het collectief. Het zijn echt keigoede acteurs, ze werken in een professioneel kader en we delen dezelfde visie."

SIN omschrijft zichzelf als een gezelschap opgericht om 'het gemis aan kleur in het Vlaamse theaterlandschap' mee op te lossen.

"De grote Vlaamse cultuurhuizen nemen af en toe wel interculturele projecten op in hun programma, maar als ik dan zo'n voorstelling zie is die vaak compleet ongeloofwaardig. Daarom vermoed ik dat ze dergelijke projecten enkel programmeren om meer subsidies te krijgen.

"Cultuurhuizen moeten nu eenmaal aan een verplicht aantal interculturele projecten voldoen, willen ze gesubsidieerd worden. Maar vaak interesseert het hen eigenlijk te weinig, om het cru te stellen. Er zijn dus veel verhalen die nog niet verteld worden. Die ze bij 't Arsenaal in Mechelen graag willen vertellen.

Troost is muziektheater, maar niet in de klassieke operazin van het woord. De voorstelling wordt begeleid door live hiphopbeats vanhet Kielse NoMoBS ('No More Bullshit').

"De jongens van NoMoBS zijn enorm getalenteerd; gebaseerd op mijn tekst ontwikkelden zij telkens hun songs. Echt een topervaring."

Gaat u hierna nog verder op het theaterpad?

"Zeker. Qua theater staat er heel wat op de planning. Zo gaan we ons met SIN wagen aan een opera, in samenwerking met Walpurgis. In samenwerking met Arenberg zit er ook een muziektheater over Muhammad Ali aan te komen. Verder ben ik nog bezig aan een filmscenario en eigenlijk ook aan mijn tweede roman, die ik te veel verwaarloos doordat ik het zo druk heb. Want ik blijf in de eerste plaats wel romanschrijver."

Troost is vanavond te zien in 't Arsenaal, Mechelen, en later onder meer in de Arenbergschouwburg, Antwerpen. www.tarsenaal.be