Direct naar artikelinhoud

Gentse Blaarmeersen waarschuwen voor 'zwemmersjeuk' door parasiet

In de zwemvijver van het Gentse sport- en recreatiedomein Blaarmeersen zijn sporen gevonden van een parasiet die ongevaarlijke 'zwemmersjeuk' kan veroorzaken. Dat laat de stad Gent weten.

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven van een platworm die de huid binnendringen. "De larven zijn vooral afkomstig van poelslakken, die tussengastheer spelen voor de parasiet in zijn zoektocht naar een eindgastheer, zoals een watervogel", zo schrijft kwaliteitzwemwater.be. "Het kan echter gebeuren dat de larven verkeerdelijk de huid van een zwemmer proberen binnen te dringen. Daar geraken ze echter niet verder dan de oppervlakkige lagen, vooraleer ze afsterven."

De parasiet komt vaak voor in natuurlijk oppervlaktewater. "We kregen een aantal meldingen van mensen die huiduitslag kregen na een zwembeurt", aldus beheerder Danny Lamont. Wie de ongevaarlijke en niet-overdraagbare huidirritatie oploopt, wordt niet ziek en hoeft in eerste instantie niet naar de dokter. "Alleen als de uitslag heel hardnekkig is, gepaard gaat met koorts of als de huid door te krabben gaat irriteren, is het raadzaam om even bij de dokter langs te gaan", zegt Lamont.

Er is geen zwemverbod uitgevaardigd, wel staan er borden die bezoekers informeren en een aantal preventieve maatregelen voorstellen, zoals het beperken van de zwembeurt tot tien minuten, een lange douche nemen achteraf, niet hard met de handdoek afdrogen maar droogdeppen en na afloop droge kledij aantrekken.