Direct naar artikelinhoud

Vijfde Franse militair in Mali omgekomen

Bij gevechten in het noorden van Mali is opnieuw een Franse militair om het leven gekomen. Dat heeft de Franse president François Hollande gisteren bekendgemaakt. Het is de vijfde Franse militair die tijdens de missie in het West-Afrikaanse land is gedood.

De 24-jarige korporaal Alexandre Van Dooren van het marine-infanterieregiment uit Angoulême werd zaterdag gedood door een bom onder zijn auto toen hij deelnam aan een militaire operatie in het Ifoghas-gebergtein het noorden van het land. Het is in dat gebergte dat de islamisten zich nu grotendeels hebben teruggetrokken. Drie andere Franse soldaten raakten gewond.

Hollande sprak zondag van een "groot verdriet" toen hij het had over de dood van de korporaal. Hollande loofde meteen ook de vastberadenheid van de Franse troepen tijdens "de laatste en belangrijkste fase van hun missie".

Op 11 januari begonnen ruim vierduizend Fransen hun operatie in Mali om samen met Afrikaanse troepen de jihadisten te bestrijden die in grote delen van de regio de macht hadden gegrepen. De islamitische strijders hebben banden met de terreurorganisatie Al Qaida.

De Verenigde Naties overwegen een troepenmacht met zo'n 10.000 militairen op te zetten in de voormalige Franse kolonie voor de aankomende presidents- en parlementsverkiezingen in juli, een deadline die een Europese diplomaat als een "race tegen de klok" heeft omschreven.