Direct naar artikelinhoud

Meest gehate man in Londense City is een Belg

Philippe Lamberts is de meest gehate man in de City of London. Onder impuls van het groene Europarlementslid is de Europese Unie goed op weg om exuberante bonussen voor bankiers te verbieden. 'Dit is de grootste overwinning die we tot dusver hebben geboekt ten aanzien van de financiële sector.' Johan Corthouts

In de City, het kloppende hart van de financiële industrie in Europa, gaat Philippe Lamberts' naam vlot over de tongen. Het 49-jarige Ecoloparlementslid uit Anderlecht is immers geslaagd in wat niemand voor mogelijk hield, met name de bankiers zwaar raken in hun portefeuille. Zelfs de invloedrijke Britse zakenkrant Financial Times wijdde een lang artikel aan onze landgenoot, en schreef onder meer: "Philippe Lamberts is de verafschuwde 'bonus snatcher' in de City of London. Hoewel ontelbare politici de buitensporige bankierslonen aan de kaak hebben gesteld, konden weinigen zich indenken dat een groen Europarlementslid uit de bescheiden regio Wallonië in België er ook echt iets aan zou doen."

Als morgen ook de EU-ministers van Financiën met zijn voorstel instemmen, komt er een einde aan het verlenen van exuberante bonussen, die vaak een veelvoud bedragen van het salaris. Voortaan mag de bonus niet meer dan één jaarsalaris bedragen. Enkel in uitzonderlijke gevallen mag de bonus oplopen tot twee jaar het jaarloon. Hogere boni worden definitief verboden.

Toen Lamberts enkele jaren geleden in het Europees Parlement de bonussen brandmerkte als een van de grootste risico's van de bancaire wereld, werd hij nog weggezet als een populist. Maar Lamberts is een koppigaard, die er gaandeweg in slaagde om zijn collega's te overtuigen van zijn gelijk.

Misnoegde Britten

De deal die het parlement vorige week bereikte over de bonussen wordt morgen voorgelegd aan de EU-ministers van Financiën. De kans is klein dat de misnoegde Britten nog voldoende bondgenoten vinden om de nieuwe regels te blokkeren.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, heeft al gezegd dat hij in een voor de regering-Merkel belangrijk verkiezingsjaar zijn vingers niet wil verbranden aan het dossier en voor de plafonnering van de bonussen zal stemmen.

"Voor een minister is het enorm moeilijk om ten aanzien van de publieke opinie te verklaren dat hij voor exuberante bonussen is. Dat heeft mijn dossier enorm vooruitgeholpen", zegt Lamberts.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis zijn bankiers kop van Jut bij de bevolking. Toch slaagde de financiële wereld erin om strengere wetgeving tegen te houden. "Op vele terreinen hebben we als wetgever in het zand gebeten. Vandaag boeken we de grootste overwinning ten aanzien van de financiële sector", zegt Lamberts.

Groot-Brittannië heeft het hardst gelobbyd om strengere regels over bonussen tegen te houden, uit vrees dat een deel van de werknemers in het financiële district zal verhuizen. Met 144.000 bankiers en traders is de Britse hoofdstad het grootste financiële centrum van Europa.

Lamberts is niet onder de indruk. "Is dat het enige wat ze kunnen zeggen? Moeten we wakker liggen van het vertrek van bankiers die omwille van hoge bonussen onverantwoorde risico's nemen?", reageert hij.

Transparantie

De Brusselse groene schrikt er niet voor terug om de bankiers te vergelijken met drugsdealers. "Die verdienen ook bakken geld, maar mensen zijn blij als ze uit de buurt vertrekken."

Lamberts stipt aan dat ook binnen de bancaire wereld het verzet tegen de bonuscultuur groeit. "Ik laat me bijstaan door bankiers die zelf genoeg hebben van het onverantwoorde risicogedrag van hun collega's. De financiële sector focust uitsluitend op snelle winst. Ze willen op korte termijn zoveel mogelijk verdienen. Ik haat dat."

De nieuwe wetgeving over bonussen gaat samen met regels die de banken meer transparantie opleggen. Vanaf 2015 worden ze verplicht om cijfers te geven over hun activiteiten per land. "Ik ben benieuwd om te zien hoeveel winst een bank als BNP Paribas op de Kaaimaneilanden maakt", zegt Lamberts.

En de groene politicus kijkt al naar het volgende gevecht, dat over de scheiding tussen investeringsbanken en spaarbanken. Machtige lobby's onder leiding van Deutsche Bank en Commerzbank in Duitsland en BNP Paribas en Société Générale in Frankrijk proberen strengere wetgeving tegen te houden. "Het dossier van de bonussen toont aan dat als de politieke wil aanwezig is we de financiële industrie onder controle kunnen krijgen", aldus Lamberts. "We hopen dat de Europese Commissie voor de zomer met een voorstel komt, zodat we nog voor de parlementsverkiezingen in 2014 over de nieuwe wetgeving kunnen stemmen."