Direct naar artikelinhoud

Beleggers sluiten groene energie opnieuw in de armen

De beleggers waren in het begin van de week wel erg enthousiast, met koerswinsten van meer dan 40 procent voor sommige groene aandelen. Die forse koersstijgingen hadden niet alleen te maken met een toegenomen vraag.

Er was ook een technisch-financiële reden. Grote partijen die het voorrecht hebben ook aandelen te verhandelen die ze niet in portefeuille hebben, hadden posities à la baisse ingenomen. Ze gokten de voorbije maanden op dalende koersen voor alternatieve energie. Groene aandelen die ze niet in portefeuille hadden, hadden ze verkocht met de bedoeling die later aan lagere koersen terug te kopen.

Maar toen de koersen deze week plots begonnen te stijgen, moesten die partijen zich reppen om hun eerder verkochte aandelen terug te kopen, met soms spectaculaire koersstijgingen tot gevolg.

Het illustreert de dramatische ommekeer van het sentiment. Aandelen met nucleaire belangen vallen uit de gratie. Dat gaat van de bouwers van kerncentrales (het Franse Areva), over de uitbaters van kerncentrales (de Duitse elektriciteitsproducenten RWE en E.ON) tot de uraniummijnen.

Bedrijven in alternatieve energie worden weer omarmd. Beleggers hadden zulke bedrijven niet langer dan een half jaar geleden nog de rug toegekeerd, nadat bestellingen voor windmolenparken helemaal stilgevallen waren in de VS en Europa.

1 HANSEN TRANSMISSIONS

Het Antwerpse Hansen Transmissions is een toeleverancier van windmolenbouwers. Het maakt tandwielkasten voor windturbines. Het bedrijf uit Edegem zette ruim drie jaar geleden de stap naar de beurs om geld op te halen ter financiering van een ambitieus expansieprogramma in India en China. Het bedrijf groeide snel: van een omzet van 285 miljoen euro in 2006 ging het naar 609 miljoen euro in 2009. De financieel-economische crisis stak echter stokken in de wielen en deed de omzet dalen naar 532 miljoen euro in 2010, met een verlies van 9 miljoen tot gevolg.

Beurskoers:

Hansen staat genoteerd op de Londense beurs. De koers kreeg de voorbije jaren zware klappen en daalde van een recordniveau van omgerekend 4 euro naar 0,45 euro voor de Japanse kerncrisis, terwijl de boekwaarde - de waarde op basis van de boekhouding - 0,89 euro per aandeel bedraagt.

Maar sindsdien zoefde de koers omhoog tot 0,59 euro. Het aandeel won dus 31 procent in minder dan een week. Opvallend is ook dat de beurskoers als een van de weinige in de sector van alternatieve energie niet terugviel na de sterke hausse.

2SOLARWORLD

Het Duitse Solarworld is een van de grootste geïntegreerde spelers in zonne-energie ter wereld. De groep is actief vanaf de productie van silicium, tot de productie van zonnewafers (dunne schijfjes), van zonnecellen naar de productie van zonnemodules (verzameling van zonnecellen).

Solarworld heeft de voorbije jaren een gestage omzetgroei gekend, maar werd geconfronteerd met zware Chinese concurrentie, wat sterk op de rentabiliteit woog en bijgevolg op de beurskoers.

Beurskoers:

In 2007 noteerde het aandeel nog 50 euro, nu is dat 10,70 euro. Voor de Japanse problemen noteerde het aandeel 7,7 euro en medio deze week werd een top van 11,4 euro bereikt, een stijging met liefst 48 procent.

3PHOENIX SOLAR

Het eveneens Duitse Phoenix Solar bouwt ‘sleutel op de deur’-zonneparken voor derden en produceert ook systemen om de opgewekte energie om te zetten in elektriciteit. Het bedrijf heeft de voorbije jaren een onafgebroken sterke omzetgroei neergezet. Van een omzet van 119 miljoen euro in 2006 ging het naar 635 miljoen in 2010.

Concurrentiedruk zorgde ervoor dat de winstevolutie niet even rechtlijnig verliep. In 2008 bedroeg de winst per aandeel 3,6 euro, maar in 2009 was dat nog slechts 1,28 euro. In 2010 werd een meer normale winst per aandeel geboekt van 3,42 euro.

Deze groep is altijd sterk afhankelijk geweest van de binnenlandse Duitse markt en daarom ook vreest de markt dat Phoenix Solar heel kwetsbaar is voor de constante verlagingen van subsidies voor zonne-energie in Duitsland. Ondertussen bouwt de groep gestaag aan haar aanwezigheid in het buitenland.

Beurskoers:

De koers zakte van een piek van 53 euro midden 2008 naar 22,8 euro momenteel. Door de gebeurtenissen in Japan steeg de koers in een ruk van 21,6 euro naar 26,4 euro (+22 procent), om nadien terug te vallen naar de huidige niveaus.

4NORDEX

Nordex is een middelgrote Duitse windmolenbouwer. Voor dit bedrijf was de ‘sky the limit’ begin 2008. In 2007 realiseerde het een omzet van 800 miljoen euro en toen werd ervan uitgegaan dat de omzet in 2011 tussen 2,5 en 4 miljard euro zou uitkomen. Dat is evenwel anders uitgedraaid: in 2011 zal een omzet van maar 1 miljard neergezet worden. De capaciteitsuitbreidingen werden teruggedraaid met veel kosten tot gevolg.

Beurskoers:

Tegen die achtergrond mag het niet verwonderen dat de koers van 38 euro eind 2007 zakte naar 7,5 euro vandaag. Door de Japanse kernenergieproblemen steeg de koers van 6 euro naar een top van 9,18 euro, of een stijging met 53 procent in een klap.