Direct naar artikelinhoud

Chris Lomme en Jo De Meyere in het najaar voor het eerst samen op de planken

In een regie van Michael De Cock brengt het Mechels theatergezelschap ’t Arsenaal in het najaar de productie Achter de wolken naar de Vlaamse theaterzalen. Voor het eerst staan coryfeeën Chris Lomme en Jo De Meyere zij aan zij op de bühne. ‘Eindelijk krijg ik het voorrecht om met de Medea van het Vlaamse theater samen te spelen.’

“Voor alle duidelijkheid: Achter de wolken gaat niet over twee oudjes die de weg kwijt zijn in hun home.” Michael De Cock (38), artistiek directeur van ’t Arsenaal, stelt een en ander meteen op scherp. Zijn Tsjechovbewerking Drie zusters trekt momenteel nog volle zalen, maar De Cock werkt reeds volop aan een nieuwe productie. “Een stuk over ouder worden, over twee mensen die elkaar na vijftig jaar eindelijk terugzien en terugblikken op de verlangens van toen ze achttien waren”, legt hij uit. “Ooit hebben ze elkaar graag gezien, nu ontmoeten ze elkaar opnieuw. Wat is er nog mogelijk? En is het leven dat ze geleefd hebben wel het juiste leven?” Très Tsjechov, très 1q84 van Murakami ook. “Doorspekt met de nodige humor moet Achter de wolken diepgang en maturiteit uitstralen, weg van alle realisme en anekdotiek.”

De twee ‘oudjes’ zijn Chris Lomme (72) en Jo De Meyere (72). Een primeur. Voor het eerst staan beide coryfeeën immers samen op de planken. “Eindelijk”, lacht Jo De Meyere. “We kennen elkaar al veertig jaar en zeggen al zo lang dat we ‘eens iets samen moeten doen’. Voor televisie hebben we wel al een aantal keer samengewerkt (onder meer in ‘Hard labeur’ uit 1985 en ‘Katarakt’, LD), maar in het theater was het er nog nooit van gekomen. Nu krijg ik eindelijk het voorrecht om met de Medea van het Vlaamse theater samen te spelen.” Chris Lomme glundert. Ook zij is verheugd met de entente. “Jo en ik zien elkaar graag en hebben wederzijds respect voor wat we in onze carrière hebben gepresteerd”, aldus Lomme. “We delen ook dezelfde professionele ingesteldheid, dus ja, ik heb er veel goesting in. Ook omdat ik al langer van Michaels werk hou, van zijn korte en bondige vertelstijl.”

Het initiatief voor de unieke krachtenbundeling ging uit van Lomme en De Meyere zelf. Op hun verzoek sprong De Cock mee in de dans. “Chris en Jo zijn twee echte theaterbeesten die resoluut voor het avontuur kiezen. Het was dus een hele eer dat ze mij vroegen om als regisseur en auteur te fungeren toen ze hadden beslist om samen te werken”, aldus De Cock. “Maar ik wil erg organisch te werk gaan, hen ook voortdurend laten bijschaven waar nodig. Het moet een gezamenlijke creatie worden.”

Met een vooropgestelde première op zaterdag 22 oktober zit Achter de wolken momenteel nog in een pre-embryonale fase. “We hebben net drie dagen samen gezeten om de eerste twaalf pagina’s van de tekst door te nemen”, besluit De Cock. “Maar ik voel dat we elkaar al hebben gevonden. Dat belooft.”