Direct naar artikelinhoud

GBL ziet winst dalen, maar houdt vast aan dividend

GBL, de spilholding rond de Waalse financier Albert Frère, zag zijn nettowinst vorig jaar met 39 procent terugvallen, maar beslist toch het dividend met 5 procent op te trekken. Dat heeft de groep gisteren na beurstijd bekendgemaakt.

De sterke terugval van de nettowinst - van 1,1 miljard euro in 2009 tot 641 miljoen euro vorig jaar - was enigszins verwacht. In 2009 werden de cijfers van GBL immers opgekrikt door een aantal eenmalige elementen, zoals een terugname van eerdere waardeverminderingen en uitzonderlijke dividenden. Zonder die eenmalige factoren bleef het nettoresultaat nagenoeg stabiel op 660 miljoen euro. Een jaar eerder lag dat cijfer 6 miljoen euro hoger.

Dat de ‘cash earnings’, zeg maar het resultaat uit de ontvangen rente en dividenden, met 565 miljoen euro lager uitviel dan de 604 miljoen euro uit 2009, lag eveneens in de lijn van de verwachtingen. GBL had eerder al aangegeven dat de kasinkomsten zouden dalen door het wegvallen van een uitzonderlijk dividend bij GDF Suez, de energiegroep waarin de Frèreholding een belang van 5,2 procent aanhoudt.

Ondanks de lagere nettowinst houdt GBL vast aan zijn dividendbeleid van de voorbije jaren. De groep trekt zijn coupon dus ook dit jaar met zo'n 5 procent op, nu tot 2,54 euro bruto per aandeel.