Direct naar artikelinhoud

Snel extra kinderopvang in steden nodig

Er komen 400 extra plaatsen in de kinderopvang en bij onthaalouders voor 0- tot 3-jarigen in Antwerpen, Gent en Brussel en in enkele gebieden met veel kansarmoede. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) hebben daarvoor de nodige middelen vrijgemaakt. Kind en Gezin en de VGC hebben de oproep gelanceerd om de extra plaatsen op korte termijn te creëren. Vandeurzen kent dit jaar 4,2 miljoen euro extra toe voor uitbreiding in erkende kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders. Dat bedrag is goed voor 400 plaatsen in gesubsidieerde kinderdagverblijven of bij onthaalouders.

Financiële vooruitzichten Vlaamse gemeenten ‘weinig rooskleurig’

“De financiële vooruitzichten waarmee de gemeenten volgend jaar naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken, zijn allesbehalve rooskleurig”. Die sombere prognose maakt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) na de melding van het Planbureau dat de spilindex wellicht al in april wordt overschreden. Dat zou betekenen dat sociale uitkeringen zoals het leefloon in mei met 2 procent stijgen en dat in juni ook de lonen van het overheidspersoneel met 2 procent stijgen. “Voor de lokale besturen betekent dat geen goed nieuws. Uiteraard ondervinden ze net als iedereen de gevolgen van de stijgende energiekosten. Daar komt nu een eerder dan verwachte (en gebudgetteerde) verhoging van de lonen bovenop”, zo staat te lezen in de VVSG-nieuwsbrief.

Rellen verwacht op NSV-betoging in Gent

De Nationalistische Studentenvereniging (NSV) organiseert morgen in de Gent een betoging om de splitsing van het land te eisen onder het motto “Geen Evolutie, Maar Revolutie”. Er worden linkse tegenbetogingen verwacht, de lokale politie bereidt zich voor zodat de demonstraties elkaar niet zullen kruisen. “Een Vlaamse onafhankelijkheid, met een volledig ander bestuur, is ons inziens de enige uitweg uit de hedendaagse federale impasse”, meent nationaal NSV-voorzitter Tom Van Grieken over de betoging. “We staan boven de partijpolitiek, maar geen enkel weldenkend nationalist zal ontkennen dat Bart De Wever en zijn partij erin slaagden om het streven naar Vlaamse autonomie ingang te doen vinden bij de meerderheid van de Vlaamse bevolking”, klinkt het verder. Dezelfde avond roepen twee linkse bewegingen op voor een tegendemonstratie met optocht van het Sint-Pietersplein tot op het Woodrow Wilsonplein.