Direct naar artikelinhoud

Persoonsgebonden budgetten ondersteunen personen met handicap

“De persoonsgebonden budgetten zijn een verworven recht”, zei minister Jo Vandeurzen op de persconferentie. “We moeten enkel nog bespreken hoe we ze verder zullen inzetten.”

Dat is meteen ook de voornaamste conclusie van het experiment, dat twee jaar geleden in gang getrapt werd door het Vlaams Parlement. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen volgden twee jaar lang 133 mensen met een verstandelijke of fysieke handicap, en maten op in welke mate hun leven veranderde door het persoonsgebonden budget. Het is een geldsom, gemiddeld 19.000 euro per persoon, die de Vereniging voor Personen met een Handicap (VAPH) toekent aan personen om hun zorg en ondersteuning te financieren. De bedoeling is om mensen zelf te laten beslissen hoe en wanneer ze die zorg plannen en door wie ze die laten uitvoeren. De PGB’s passen in het streven van de sector om personen met een handicap zo onafhankelijk mogelijk te laten leven.

“Hoewel PGB geen wondermiddel is voor sociale en maatschappelijke integratie”, zegt professor Jef Breda, “is 90 procent van de 133 personen tevreden over het PGB zoals ze het twee jaar hebben kunnen gebruiken.” Het is nu aan de expertencomités en adviesraden om de PGB’s verder uit te werken, en aan het Vlaams Parlement om ze goed te keuren.