Direct naar artikelinhoud

Taboe rond seksueel geweld in India doorbroken

Canvas, zaterdag 6/4, 20u10

Op 16 december vorig jaar werd een 23-jarige vrouw urenlang door zes mannen verkracht op een bus, met een ijzeren staaf bewerkt en uiteindelijk samen met haar vriend voor dood achtergelaten langs de kant van de weg. Twaalf dagen later bezweek ze aan haar verwondingen en drie weken na de feiten besloot haar vader - "Mijn dochter heeft niemand iets misdaan maar toch eiste de samenleving dat ze zich zou verstoppen" - zeer tegen de zin van de Indiase overheid om haar naam openbaar te maken. Het gruwelijke verhaal van Jyoti Singh Pandey ging de wereld rond en wekte overal afschuw en verontwaardiging.

Maar het was voor velen ook het sein om niet langer te zwijgen en het taboe rond seksueel geweld in India te doorbreken. Eindelijk durven slachtoffers te praten over de vele groepsverkrachtingen. Want wat Jyoti Singh overkwam is lang geen alleenstaand feit, zo blijkt uit deze schokkende Australische reportage waarin een ontluisterend beeld wordt geschetst van het India van vandaag.

Er wordt niet enkel gefocust op de getuigenissen - "Een van hen belde zijn vrienden om 'mee te doen'. Op den duur waren ze met twaalf" - van de slachtoffers maar ook op de lakse houding van de overheid en de corrupte en onverschillige politie die - "Het is maar logisch dat dergelijke zaken gebeuren als vrouwen weigeren zich fatsoenlijk te kleden" - halsstarrig blijft weigeren te problematiek aan te pakken.