Direct naar artikelinhoud

Turnhout

Een kleine, dunbevolkte stad in de stille Kempen. Turnhout lijkt op het eerste gezicht niet in deze rij thuis te horen. Tot je de cijfers ziet. Turnhout heeft cultuur, migranten, werkloos- heid en is ontevreden. Wat dat laatste betreft, overtreft de stad zelfs het chronisch malcontente Antwerpen.

Ondernemen is in Turnhout een riskante zaak: 35 procent van de ondernemers die in 2005 de gok waagden, hebben 2010 niet gehaald. De overlevingskansen zijn ook stevig naar beneden gegaan. Alleen in Mechelen is het klimaat nog minder gunstig.

Te veel Turnhoutse gezinnen (23,4 procent) moeten meer dan 30 procent van het inkomen aan wonen besteden. Dat hoge percentage heeft alles te maken met de sterk gestegen vastgoedprijzen en de relatief lage lonen.

De Turnhoutenaren zijn zeer ontevreden over hun stad. Om met een onschuldig thema te beginnen: een minne 64 procent is tevreden over de lokale horeca. In het malcontente Antwerpen is dat 77 procent. Turnhoutenaren voelen zich ook minder veilig dan de rest, hoewel de stad relatief goed scoort op het vlak van veiligheid. De ontevredenheid lijkt een recent fenomeen. Noemde in 2008 nog 72 procent van de Turnhoutenaren zich tevreden over de stad, dan was dat in 2011 nog maar 58 procent. Tot slot: amper 17 procent heeft vandaag vertrouwen in het stadsbestuur.

FRANCIS STIJNEN (CD&V)

Meer dan 11 procent werklozen, op zich is het niet iets om over naar huis te schrijven. Niettemin lijkt er op dit vlak goed werk geleverd.

De werkgelegenheid in Turnhout is sterk afhankelijk van een paar industriële mastodonten in de streek, zoals Nyrstar (Balen), Philips (Turnhout) en Janssen Pharmaceutica (Beerse). Bij al deze bedrijven werd de voorbije jaren fors geherstructureerd. In die zin is het een half mirakel dat de werkloosheid in Turnhout de afgelopen zes jaar met 2 procent is afgenomen.

Turnhout kreeg dit jaar de titel 'cultuurstad van Vlaanderen'. Niet heel verwonderlijk, als je weet dat die titel in Turnhout is uitgevonden, maar toch: de harde cijfers maken duidelijk dat de stad al langer zwaar inzet op cultuur. Ongetwijfeld zit De Warande daar voor iets tussen, een van de eerste CC's in Vlaanderen en vandaag nog altijd een bloeiende bunker.

Speelpleinen, jeugdhuizen en openbaar vervoer zijn in Turnhout nooit ver weg. De stad heeft er duidelijk in geïnvesteerd, en staat hier drie keer mee aan kop van de statistieken.