Direct naar artikelinhoud

Cameron wil fiscale paradijzen aan banden

Niemand ter wereld mag zich nog kunnen verschuilen voor de belastingautoriteiten. Elk land moet een register aanleggen van degenen die achter daar gevestigde vennootschappen of brievenbus- firma's zitten. Dat is de inzet van Brits premier Cameron op de G8-bijeenkomst.

"Elk land moet een actieplan opstellen, zodat belastingautoriteiten een loket krijgen waar ze kunnen aankloppen om corruptie en belastingontwijking vast te stellen", aldus Cameron afgelopen zaterdag in een toespraak voor regeringsvertegenwoordigers en zakenlieden. "Er moet een einde komen aan geheime vennootschappen op geheime plekken."

Cameron deed een dringend beroep op de belastingparadijzen onder de autonome Britse kroonkoloniën en gebiedsdelen (zoals de Kanaaleilanden, het eiland Man, de Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Gibraltar), om een hiertoe door de OESO opgesteld verdrag te ondertekenen. Dat verplicht die landen informatie te verstrekken over rekeninghouders.

Vooralsnog zijn de politieke leiders in elk geval van plan een stap te zetten, al is het maar symbolisch. Cameron kan rekenen op de steun van de Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland. Zij zijn ervan overtuigd dat de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking alleen gezamenlijk valt te winnen.

Dat multinationals zoals Apple, Amazon, Vodafone, Google en Starbucks bijna geen belasting blijken te betalen, heeft tot grote maatschappelijke verontwaardiging geleid. Volgens de meest realistische schattingen lopen ontwikkelingslanden zo jaarlijks ruim 100 miljard dollar mis. Dat is meer dan zij aan ontwikkelingshulp ontvangen.

Derde Wereld

President Jakaya Kikwete van Tanzania, die als waarnemer aanwezig is op de G8-top, zegt dat veel landen in de Derde Wereld de expertise ontberen om multinationals te controleren en een aanslag op te leggen. "Vaak moeten wij die bedrijven maar zelf laten berekenen hoeveel ze moeten betalen." Hij wil dat de G8-landen internationale accountants voorzien.

Grote doorbraken op de G8-top worden niet verwacht. Maar de resultaten worden meegenomen naar de top van de G20, die in september in het Russische Sint-Petersburg wordt gehouden. Misschien woren daar spijkers met koppen geslagen.