Direct naar artikelinhoud

Moody's dreigt rating VS te verlagen

De kredietbeoordelaar Moody's overweegt zijn rating voor de VS te verlagen van de toprating AAA tot Aa1. Het ratingbureau verwijst daarvoor naar de oplopende staatsschuld van het land.

De VS kunnen een ratingverlaging wel ontlopen als de begrotingsdiscussies in 2013 leiden tot een stabilisatie en nadien een daling van de verhouding van de nettoschuld tot het bruto binnenlands product.

"De huidige ratingvooruitzichten voor de VS vereisen een relatief ordelijk proces van verhogingen van het schuldplafond", voegen de analisten van Moody's toe. Ze hanteren al langer een negatief vooruitzicht voor de kredietrating voor de VS. Dat blijft waarschijnlijk zo tot na de begrotingsgesprekken van volgend jaar.

De kaarten kunnen wel grondig herschud worden in het geval van een 'budgettaire schok'. Die zou er al heel snel kunnen komen, indien het Congres in de VS niet ingrijpt vooraleer de belastingverlagingen uit de regeerperiode van president George W. Bush eind dit jaar uitdoven, en tegelijkertijd automatisch duizend miljard dollar aan kostenbesparingen geactiveerd worden.

Het Begrotingsbureau van het Congres schat dat zo'n schok het Amerikaanse bbp met 2,9 procent zou doen krimpen in de eerste jaarhelft van 2013. Dat zou leiden tot een 'aanzienlijke recessie', waarbij zo'n twee miljoen jobs verloren kunnen gaan.

Vorig jaar verloren de VS al hun AAA-status bij Standard & Poor's. Dat heeft er echter niet toe geleid dat de Amerikaanse langetermijnrente fors is opgelopen. Dat had deels te maken met het feit dat S&P een rekenfout maakte bij die ratingverlaging, wat de geloofwaardigheid van de knip onderuithaalde. Bovendien blijven Treasuries, zoals Amerikaanse staatsobligaties worden genoemd, een populaire schuilhaven voor beleggers.