Direct naar artikelinhoud

Oivo-directeur ontslagen na 'problemen met studies'

Marc Vandercammen is ontslagen als directeur bij verbruikersorganisatie Oivo omdat uit audits is gebleken dat er methodologische problemen waren met de studies van de organisatie. Ook was er sprake van een vertrouwensbreuk en manipuleerde de directeur de communicatie van de raad van bestuur.

Vandercammen kreeg vrijdag zijn ontslag, na tien jaar bij Oivo. De raad van bestuur gaf gisteren tekst en uitleg bij die beslissing. "Eerst was er een probleem van gemanipuleerde communicatie", zo legt ondervoorzitster Caroline Jonckheere uit. "Hij heeft foute dingen gecommuniceerd, terwijl we hem gevraagd hadden niet zelf te communiceren."

Op 18 juni besprak de raad van bestuur de eerste resultaten van twee audits bij de verbruikersorganisatie. Daarop volgde een korte communicatie, waarin de raad onder meer wilde benadrukken dat er van pesterijen geen sprake was. De dag erna volgde de foute communicatie van Vandercammen.

"Ook de audits hebben een rol gespeeld", zegt Jonckheere. "Uit de methodologische audit bleek dat geen fraude gepleegd werd, maar er zijn wel zeer belangrijke problemen aan het licht gekomen." Zo was er onder meer sprake van fouten in de gegevensdatabase, statistische fouten en onaangepaste methoden. Bovendien hadden de onderzoekers volgens haar geen toegang tot de gegevensdatabase.

Ook in de audit van het personeels beleid kwamen problemen aan het licht. Zo gaf Jonckheere het voorbeeld van de evaluatieprocedure voor het personeel. De procedure bestond, maar werd niet toegepast. Veel was uitgetekend, maar onvoldoende geïmplementeerd. "We kunnen niet anders dan zeggen dat de rol van de algemene directie tekortschiet", besluit ze.

Vandercammen is verbaasd over de conclusies van de raad van bestuur. "Een raad van bestuur heeft natuurlijk altijd het recht om een directeur te ontslaan. Maar op menselijk vlak kun je heel wat vragen stellen. Misschien heb ik fouten gemaakt, maar een directeur die geen fouten maakt: bestaat dat? Ik kan alleen maar zeggen dat ik tien jaar lang goed werk heb gedaan bij Oivo." De beslissing tot een ontslag was overigens unaniem in de raad van bestuur. Adriaan Meirsman zal in een overgangsperiode de rol van directeur ad interim op zich nemen. Hij was tot vorig jaar adjunct-directeur.