Direct naar artikelinhoud

25% studenten werd ooit gestalkt

Uit een rondvraag op de Thomas More Hogeschool blijkt een kwart tot bijna de helft van de studenten ooit gestalkt te zijn.

'Amper een tiende van hen stapte ooit naar de politie.'

Of ze ooit herhaaldelijk lastiggevallen werden door dezelfde persoon, en of die incidenten ergernis, bezorgdheid of angst veroorzaakten? Die vraag kregen 347 studenten van de Thomas Moore Hogeschool in een onderzoek naar stalking. Zesentwintig procent antwoordde bevestigend. Als de vraag wat anders geformuleerd werd, steeg dat aantal naar 44 procent.

"De cijfers liggen hoog, maar echt verrast ben ik niet", zegt onderzoekster Anne Groenen, gespecialiseerd in partnergeweld. "Het weinige onderzoek spreekt over dezelfde grootteorde."

Daarmee is stalken volgens Groenen een onderschat probleem. "Ik vermoed dat er nog veel schaamte is: amper een tiende van de studenten stapte ooit naar de politie."

Bovendien is het soms moeilijk oordelen wat stalking is. "Het hulpaanbod stelt op dit moment ook weinig voor, terwijl een snelle ingreep het probleem snel kan oplossen." De hogeschool wil een stuurgroep oprichten met studenten, docenten en de sociale voorzieningen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Sociale media

"De hoge cijfers hebben ook veel te maken met de leeftijd", zegt psychologe Olivia De Smet, die aan de UGent doctoreerde over ongewenst contact na relatiebreuken.

"Studenten zijn kwetsbaarder voor ongewenst gedrag. Op jonge leeftijd hebben ze wat minder interpersoonlijke ervaring, waardoor ze niet altijd gepast met elkaar omgaan. Ze zijn ook heel sociaal actief, waardoor de kans op onaangename contacten groter is." De Smet wijst er ook op dat het via sociale media makkelijker contact leggen is.

Niet alleen jonge mensen zijn een makkelijk doelwit, ook gescheiden mensen hebben er vaker last van. "Vaak is het de ex-partner die zich opdringt. Bekende, zichtbare figuren en mensen met een verleden als slachtoffer van geweld lopen ook meer kans."

Uit het onderzoek van De Smet blijkt dat 68 procent van de mensen die net een relatiebreuk achter de rug hebben minstens één keer geconfronteerd werd met ongewenst gedrag van de ander. "Bij een kleine groep escaleert het gedrag."

Problematisch

Daders kunnen zich moeilijk hechten, vertoonden eerder al afwijkend gedrag en zijn vaak diegenen die worden gedumpt, waarop ze het afbreken van de relatie niet kunnen verwerken.

"In hun perceptie is hun gedrag ook niet per se problematisch. Er is geen bewijs dat ze empathisch vermogen missen, wel tonen ze een gebrek aan sociale vaardigheden", besluit De Smet.