Direct naar artikelinhoud

De Crem irriteert regeringspartners

Pieter De Crem (CD&V) botst opnieuw met zijn regeringspartners. Open Vld en sp.a verwijten de defensieminister overmatige profileringsdrang, koppigheid en egoïsme.

De Crem kreeg het gisteren hard te verduren in het parlement vanwege zijn uitspraken over de vervanging van de verouderde F-16's.

Bij momenten leek het een ouderwetse paars tegen oranje. Zo verweet Vincent Van Quickenborne (Open Vld) hem dat hij met zijn "ondoordachte uitspraken" het dossier verkwanselt. Het Kamerlid had ernstige vragen bij het "goed georchestreerde medianummertje".

Dirk Van der Maelen (sp.a) hekelde dat De Crem zomaar "een voorafname van 4 tot 6 miljard euro" op de toekomstige begroting wil doen, zonder enig overleg met de andere regeringspartijen.

De defensieminister liet woensdag in de militaire school weten dat hij voorstander is om de F-16's in de volgende legislatuur te vervangen door veertig nieuwe vliegtuigen. Alleen zo kan België een betrouwbare partner in het buitenland blijven, klonk het.

In het parlement hield De Crem voet bij stuk. "Zonder vliegtuigen worden we irrelevant op veiligheidsvlak", reageerde hij. Volgens De Crem was Alexander De Croo (Open Vld) trouwens op de hoogte van zijn plannen. "Ik kan u het tijdstip van ons telefoongesprek meedelen."

'Geen ploegspeler'

De liberale vicepremier bevestigt het gesprek, maar zegt in één adem dat het amper 1 minuut en 49 seconden duurde. "Ik heb hem ook benadrukt dat het om een zeer delicaat onderwerp gaat, waar geen regeringsstandpunt over bestaat en waar hij alleen in persoonlijke titel iets klein over kon zeggen."

De socialistische vicepremier Johan Vande Lanotte wist naar eigen zeggen van niets.

Dat De Crem voor de camera's van Villa politica nog herhaalde dat hij de btw-verlaging op elektriciteit een slechte ingreep vindt, ondanks het afgeklopte akkoord, zorgde voor extra tandengeknars.

"Als een vicepremier zo koppig en egoïstisch handelt, is het moeilijk om veel vertrouwen te houden in elkaar", liet een sp.a-politicus zich ontvallen. "De Crem is allesbehalve een ploegspeler."