Direct naar artikelinhoud

Pascal Smet, minister van Uitstel

Het langverwachte groot loopbaanpact, dat het lerarentekort zou oplossen en de job aantrekkelijker moest maken, komt er niet. Dat zei onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) in het Vlaams Parlement.

Het loopbaanpact was de sleutel voor het slagen van de hervorming van het secundair onderwijs. Ook zou het meer begeleiding voor jonge leerkrachten voorzien. Jarenlang kondigde minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) het aan, om het uiteindelijk in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement door te schuiven naar de volgende regering.

"We blijven werken tot het laatste moment. Elke vooruitgang is belangrijk, maar we zullen het pact deze legislatuur niet meer afronden", zei Smet donderdag. De vakbonden, die al eerder stelden dat het te laat was nog een akkoord te bereiken, zetten hun voet dwars. De reden daarvoor is volgens de liberale vakbond VSOA simpel: "De minister heeft te veel tijd verloren laten gaan."

Luxe-autootje

Dat terwijl Smet al in december 2009 voor het eerst gewag maakte van het loopbaanpact. "We zullen daarmee niet alles oplossen, maar we zullen wel alles aanpakken", stelde hij toen in het Vlaams Parlement.

Tweeënhalf jaar later meldde Smet in een interview metDe Morgendat het niet gemakkelijk zou zijn om een akkoord te vinden. "Het staat niet in het regeerakkoord. Je kunt als minister een luxe-autootje zijn dat af en toe iets doet en af en toe buiten rijdt. Dan kom je zonder krassen en blutsen aan de meet. Maar je kunt ook je verantwoordelijkheid nemen. Ik wil moeilijke dossiers op tafel leggen."

Dat moeilijke dossier bleek uiteindelijk té moeilijk. Al in maart van dit jaar zegden de vakbonden hun vertrouwen op. Toch bleef Smet hopen op een omslag. "De gesprekken hebben stilgelegen door de vele andere onderhandelingen", zei hij vorige maand inDe Standaard. "Dit najaar pakken we ze op." Het tegenovergestelde gebeurde: het langverwachte loopbaanpact lijkt niet alleen uitgesteld, maar ook begraven.