Direct naar artikelinhoud

Zwitserse studenten niet meer welkom op Erasmus

Zwitserse studenten mogen vanaf het volgende academiejaar niet langer deelnemen aan het Erasmusprogramma, een uitwisselingsprogramma waarbij studenten een periode in het buitenland kunnen studeren. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

De beslissing van de Commissie is indirect het gevolg van een referendum waarbij de meerderheid van de Zwitsers besloot om het vrije verkeer te beperken. Daardoor kunnen Kroaten bijvoorbeeld niet meer in Zwitserland komen werken. "Het is logisch dat de Europese Commissie hier tegen reageert, maar met deze beslissing treffen ze de verkeerden: de jongeren die je net warm moet proberen maken voor het Europese project", reageert Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a). "De Commissie laat zich van zijn kleinste kant zien. Van kansen voor jongeren blijf je af. Hier is het laatste woord wellicht nog niet over gezegd."

In 2011-2012 trokken zo'n 2.600 Zwitserse studenten naar het buitenland. Andersom kwamen 2.900 buitenlandse studenten met het Erasmus-programma in Zwitserland studeren. Ook dat zit er vanaf volgend academiejaar niet meer in.