Direct naar artikelinhoud

'Paco de Lucía was een echt genie'

Myrddin De Cauter, Belgisch flamencogitarist en bezieler van het Gentse Flamenco Festival

"Ik heb Paco nooit moeten ontdekken, hij is er gewoon altijd geweest. Toen ik net geboren was, zette mijn moeder zijn plaat En vivo desde el Teatro Real op en die heeft ze twee jaar lang elke dag gespeeld.

"Paco's muziek is heel levendig en energiek. Hij deed ook supermooie dingen met fluit en basgitaar. En vivo desde el Teatro Real is trouwens de ideale plaat om mee te beginnen als je zijn werk nog niet kent. Het is een perfecte symbiose tussen zijn oude en nieuwe werk. Er zijn ook ongelooflijk straffe opnames van toen hij nog maar 8 was. Het klinkt alsof hij op dat moment al vijftig jaar speelde.

"Sowieso zou iedereen eens naar zijn muziek moeten luisteren. Zijn virtuositeit is enorm en in de eerste plaats was hij een ongelooflijk sterke componist. Hij heeft composities geschreven die in geen enkel genre geëvenaard worden. Het is een echt genie en dus oversteeg hij al snel het genre van de flamenco.

"Ik heb hem een paar keer ontmoet. Toen ik nog heel jong was en met mijn vader naar een concert een Brussel ging kijken bijvoorbeeld. Later ook nog een paar keer in Spanje. Maar echt gesproken hebben we nooit gedaan, ik herinner me vooral zijn blik, die erg helder en bijzonder indringend was.

"Zijn muziek heb ik niet zo vaak gespeeld, maar hij heeft mij wel enorm beïnvloed. Ik overdrijf niet als ik zeg dat hij een van mijn grootste inspiratiebronnen was.

"Momenteel speel ik samen met de bassist van zijn groep. Die heb ik onlangs in Madrid ontmoet en toen vertelde hij dat Paco binnenkort weer op tournee ging, naar Cuba en de rest van de wereld. En nu is hij dood. Ja, het is erg."