Direct naar artikelinhoud

UNIZO, eigen bekrompenheid eerst?

Het Uplace-gedoe doet ons denken aan het vroegere, even 'innovatieve en ambitieuze' Fenixproject

UNIZO is tegen Uplace. Heb ik dat goed begrepen?", vraagt marktonderzoeker Jan Callebaut zich af in zijn wekelijkse column in deze krant. Waarna hij Uplace afschildert als een ambitieus project in een avant-garde-omgeving waaraan UNIZO beter zou meewerken in plaats van het creatief ondernemen te dwarsbomen. Bestaat er een UNIZO-plan, vraagt hij zich af? Inderdaad, beste Jan, dat bestaat. Al vele jaren. Sterker, de vorig jaar door de Vlaamse regering gelanceerde Winkelnota, een toekomststrategie voor het Vlaamse winkelbeleid, is er in hoge mate door geïnspireerd. Ons UNIZO-plan vertrekt al veel langer vanuit het kernversterkend beleid in steden en gemeenten met waar nodig goed ruimtelijk ingeplande en gebundelde distributieparken buiten de centra als uitzondering en voor welbepaalde assortimenten. Een van de eerste shoppingcenters in de kern werd al in de jaren zeventig in Brasschaat gebouwd in samenwerking met de lokale UNIZO-afdeling met daarin in grote meerderheid zelfstandige winkels. Het nieuwe shoppingcenter K in Kortrijk is een recenter voorbeeld van een shoppingcenter als extra trekker voor de kern van de stad. Dat soort beleid krijgt wereldwijd de steun van heel wat experts inzake ruimtelijke ordening, mobiliteit en hedendaagse stadsvernieuwing. Zelfs in de VS trappen de grote 'malls' aan de rand op hun adem. En in diezelfde VS maar ook in Frankrijk betreurt het beleid die perifere wildgroei van het negatieve effect op de leefbaarheid van vele steden.

Niet toevallig staat onze organisatie niet alleen in zijn strijd tegen Uplace. Zo goed als alle betrokken gemeenten en steden in het ruime marktgebied, op Machelen na want goed voor de gemeentekas, zijn vierkant tegen. Dat is ook het geval voor heel wat experts inzake mobiliteit, ruimtelijke ordening en zelfs (groot-)distributie. Voor alle duidelijkheid: wij hebben niks tegen de betrokken vastgoedpromotor, die inderdaad creatief probeert te ondernemen. Wij hebben ook niets tegen het project an sich, op voorwaarde dat dit als een inbreidingsproject in het centrum van bijvoorbeeld Brussel zou gerealiseerd worden, zodat het ook een kernversterkend effect kan hebben. Dat zou pas echt creatief en avant-gardistisch zijn.

Het Uplace-gedoe doet ons denken aan het vroegere, even "innovatieve en ambitieuze" Fenixproject. Ook toen heette het een absolute noodzaak voor de Limburgse reconversie. Fenix kwam er niet. Onder meer Genk en Hasselt investeerden inmiddels fors in hun binnenstad. Zoals trouwens Lille, Amsterdam, Barcelona en Berlijn hebben gedaan. Steden die door Jan Callebaut zelf als goede voorbeelden worden beschreven.

Projecten al dan niet toekennen à la tête du client of naargelang de toevallige politieke coalities in de betrokken gemeenten of in het land, daar willen we vanaf. Het UNIZO-plan bepleit daarom een coherente toekomststrategie inzake ruimtelijke ordening, milieu en mobiliteit waarin ondernemers creatief en rechtszeker aan onze welvaart kunnen meewerken. Daarom ondersteunen we volop de winkelnota van deze Vlaamse regering.

Inmiddels blijven we beschikbaar voor alle informatie over onze activiteiten inzake creatief ondernemen. Het feit dat Jan Callebaut onze organisatie weinig inspirerend of toekomstgericht noemt, bewijst dat hij weinig zicht heeft op wat UNIZO doet. Dit opiniestuk biedt - zelfs als we creatief zijn - te weinig ruimte om onze werking hieromtrent mee te geven. Maar Jan Callebaut is altijd welkom om te komen kijken wat UNIZO op dit vlak en algemeen voor ondernemers doet.