Direct naar artikelinhoud

Britten praten weer over doodstraf

De Bring Back Hanging-brigade krijgt haar zin. Er bestaat een gerede kans dat het Britse parlement binnenkort gaat debatteren over de herinvoering van de doodstraf.

Dat is het gevolg van een beslissing om parlementaire tijd in te ruimen voor onderwerpen die meer dan honderdduizend digitale handtekeningen krijgen op een nieuwe petitiewebsite van de regering. Hiermee proberen politici de kloof met de stem des volks te verkleinen.

De petitiewebsite is niet nieuw. Ex-premier Gordon Brown had er ook al eentje opgezet, maar toen de motie om hem te vervangen - bij voorkeur door Top Gear-presentator Jeremy Clarkson - bijna 100.000 stemmen kreeg, verdween de site opeens uit de lucht. Op de hernieuwde site zullen tal van politiek-gevoelige onderwerpen ter sprake komen, van het oprichten van een Engels parlement tot en met het opzeggen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Een moderator moet de site vrijwaren van frivole voorstellen, zoals de bouw van verwarmde schuilhokjes voor zwanen in de koninklijke parken.

De herinvoering van de in 1964 afgeschafte doodstraf is een geliefd onderwerp in de kroeg en op internet, zeker bij rechtse bloggers die druk doende zijn met het verzamelen van handtekeningen. Peilingen wijzen uit dat ruim de helft van de Britten voor is.

Wanneer het gaat om het vermoorden van politieagenten, kinderen of meervoudige moord, neemt het aantal voorstanders toe tot tweederde van de bevolking. De steun is het grootst onder leden van de arbeidersklasse.

Enkele leden van de Conservatieve Partij hebben al gezegd voor de herinvoering te zullen stemmen. Priti Patel verklaarde voor de doodstraf te zijn voor de zwaarste misdaden, zoals moorden op kinderen.

Haar collega Andrew Turner zei ervoor te zijn mits de lat van de bewijsvoering hoger ligt dat het gebruikelijke 'beyond reasonable doubt'. Het Verenigd Koninkrijk heeft in de jaren zeventig te maken gehad met immense juridische dwalingen in enkele IRA-zaken waarbij onschuldigen zijn veroordeeld. Tien jaar eerder zouden ze zijn opgehangen.

Anders dan zijn voorgangster Margaret Thatcher is premier David Cameron tegen de doodstraf, die hij niet vindt passen in een beschaafde samenleving.

(vk)